Hollanda'dan son dakika Türkiye açıklaması tuhaf buldular!

Abone ol

HOLLANDA Başbakanı Mark Rutte'den son dakika Türkiye açıklaması geldi. Rutte, yaşanan diplomatik skandal sonrası Türkiye'nin Hollanda'ya uyguladığı yaptırımları 'tuhaf' bulduklarını açıkladı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye'nin ülkelerine yönelik yeni yaptırım kararları için son dakika bir açıklama yaptı. 'Hollanda'nın kızması için daha fazla neden varken Türkiye'nin yeni yaptırımlar açıklamasının tuhaf olduğunu' kaydeden Rutte, yeni yaptırımların 'çok kötü olmadığını' söyledi.

Başbakan Yardımcısı Lodewijk Ascher da, "Türkiye'nin yaptırımları sembolik ve geçici. Uzun vadeli olması akıllıca değil. Olursa ilişkiler çok ciddi yara alır. Soğukkanlı olmalıyız" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN ALDIĞI YAPTIRIM KARARLARI
Türkiye bakanlar kurulunda Hollanda ile ilişkileri askıya almış ve 4 maddelik bir yaptırım açıklamıştı. Yaptırımlar şöyle;

- İzinli olarak yurtdışında bulunan Hollanda Büyükelçisi'nin bizim söylediğimiz hususlar yerine getirilene kadar Türkiye'ye dönmesinin yasaklanmasına kararlaştırıldı .

- Hollanda yaptıklarını telafi edene kadar üst düzey ilişkilerin askıya alınması kararlaştırıldı.

- Resmi ziyaretler için Türkiye'ye gelecek diplomatların gelmesi engellenecektir. Türkiye Hollanda'nın yaptıklarını telafi edene kadar diplomatik uçuşlara izin vermeyecek.

- TBMM ile Hollanda parlamentosu arasındaki dostluk grubunun Türkiye kısmının lahvedilmesi TBMM'ye tavsiye edilmesi kararı alındı.

KRİZİN ÖZETİ
Hollanda, Cumartesi günü Türk seçmenlerle buluşmak üzere Rotterdam'a giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının inişine izin vermemiş, Bakan Fatma Betül Kaya'yı da istenmeyen kişi ilan etmişti.

Rotterdam'daki Türkiye Başkonsolosluğu'na gitmek isteyen Bakan Kaya'ya Hollanda polisi izin vermemiş ve "persona non grata" (istenmeyen kişi) ilan edilen Türk bakan, Almanya'ya sınır dışı edilmişti. Bu sırada büyükelçilik önünde toplanan Türklere yönelik olarak ise polis köpeklerle orantısız bir güç sergilemişti. Hollanda, Türkiye'nin özür talebini kabul etmemiş ve yaşanan kriz nedeniyle Ankara'yı suçlamıştı.

Günün Önemli Haberleri