Hız limiti artışı ölümleri de arttıracak!

Abone ol

Bölünmüş yollarda hız sınırının 110 kilometreye çıkması tartışma konusu oldu. İlk tepki bir dernekten

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş, Türkiye'de yılda yaklaşık 5 bin kişinin trafik kazalarında yaşamını yitirdiğine dikkati çekerek, hız sınırını 110 kilometreye çıkaran kanunun veto edilmesini istedi.

Çok şeritli yollarda hız limitinin 110 kilometreye çıkarılmasını eleştiren Memiş, ''Bu karar gerek yol mühendisliği ve gerekse sürücülerin Türkiye'de çok yetersiz direksiyon eğitimi alması nedeniyle daha çok ölümleri tetikleyecektir. Bu karar Türkiye'nin her yıl kaybettiği yaklaşık 10 bin kişiden ders almadığının göstergesidir'' dedi.

Memiş, Kanun yürürlüğe girdiğinde hız sınırının, yüzde 10 sollama toleransıyla 121 kilometreye çıkacağına dikkati çekti.

Çok şeritli bölünmüş yolların, tek şeritli yolların yanına yeni bir yol yapılmasıyla gerçekleştiğini, böylece yollarda sollama tehlikesini ortadan kaldırdığını, karşıdan gelen araçlarla kafa kafaya çarpışmasının önlendiğini ve araç konvoylarının arkasında beklemeden sürekli trafik akışının sağlandığını söyledi.

Bölünmüş yolların ''güvenli bir yolculuk ve taşımacılık yapmak'' amacıyla yapıldığını kaydeden Memiş, şöyle devam etti:

''Çok şeritli yolların mühendislik alt yapısı, yolların iç ve dış bükey eğimi, yolların yarı çapları, tek şeritli yollar gibidir. Böyle bir yapılanmada mühendislik hızı 90 kilometredir. Hızın artırılması durumunda intikal mesafesi, fren mesafesinin yetersizliği, yakın takibin tehlikesi de giderek artmaktadır. Hızdan dolayı 1 kilometre artış, riski yaklaşık 3 kat artırıyor. Hızın artması halinde yaralanma kat sayısı karesi ile ölüm oranı da dördüncü kuvvet ile artmaktadır. Türkiye'de trafik kazalarındaki toplam ölümlerin yaklaşık yüzde 50'si de hızdan kaynaklanıyor.''

Memiş, sürücülerin hızı, araçlarındaki hız gösterge limitlerine göre düşündüklerini belirterek, ''Limitlerin artırılması taleplerini de buna bağlamaktadırlar. Aslında araçların hız göstergeleri onlara illa da bu hızı uygulama hakkını hiçbir zaman vermemektedir. Hız limitleri, yolların çeşitleri, yerleşim yerlerinin güvenliği, benzin sarfiyatı, araç içerisindeki insanların güvenliği gibi birçok husus düşünülerek uluslararası standartlara göre planlanmaktadır. Yılda yaklaşık 5 bin kişiyi hızdan kaybediyoruz, bundan dolayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den, TBMM'den geçen Kanunu veto etmesini istiyoruz'' diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri