HDP'den mahkemenin Demirtaş kararına tepki

Abone ol

Selahattin Demirtaş ile Sırrı Süreyya Önder hakkında İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen hapis cezalarının onanmasına HDP'den tepki geldi. Yapılan açıklamada, kararın siyasi olduğu ileri sürüldü.

İSTANBUL 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Selahattin Demirtaş ‘silahlı terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 4 yıl 8 ay, eski HDP Ankara Vekili Sırrı Süreyya Önder ise 3 yıl 6 ay verilen hapis cezasını onamasının ardından, HDP'den yazılı bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada, onama kararının hukuki değil, siyasi bir karar olduğu vurgulandı.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile HDP'li Sırrı Süreyya Önder hakkında 'silahlı terör örgütü propagandası yapmak' suçu kapsamında verilen hapis cezaları onanması sonrası, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli imzasıyla yayınlanan açıklamada, Demirtaş ve Önder'in hüküm giymesine sert tepki gösterilirken, karanın siyasi olduğu iddia edildi. HDP'nin açıklaması şöyle:

"İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi İkinci Ceza Dairesi, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nin önceki dönem Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş hakkında verdiği 4 yıl 8 ay; önceki dönem İstanbul Milletvekilimiz Sırrı Süreyya Önder hakkında verdiği 3 yıl 6 ay hapis cezasını onadı.

"ONAMA KARARI HUKUKİ DEĞİL, SİYASİDİR"

Bu onama kararının alelacele ve dosyanın öne çekilerek alınmasının tek bir nedeni vardır: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Demirtaş için vermiş olduğu "derhal tahliye edilmelidir" kararının uygulanmaması için bahane üretmek. Yani karar hukuki değil, tamamen siyasidir.

Bu karar ile Demirtaş 'tutuklu' konumundan 'hükümlü' konumuna geçmiş ve yürütme tam anlamıyla yargıya hükmederek utanılacak bir kurnazlığa ve hileye imza atmıştır.

"BARIŞA VE ADALETE OLAN İNANCIMIZI KAYBETMEYECEĞİZ"

Demirtaş ve Önder'in ağzından bugüne kadar 'barış' dışında bir sözcük çıkmamıştır. Bizler onların bu ülkenin barışı için söylediği her sözün altına imza atıyor, bunun hesabını hukuk ve demokrasi yolunda soracağımızın sözünü veriyoruz.

Bizler barışa ve adalete olan inancımızı asla kaybetmeyeceğiz. Sevgili Selahattin Demirtaş'ın dediği gibi, tek bir kişi bile kalsak mücadeleye devam edeceğiz."

Günün Önemli Haberleri