HDP'den Cumhuriyet'e başkanlık tepkisi!

Abone ol

Cumhuriyet gazetesinin bugünkü ‘Yüksekdağ ‘belki’ dedi’ başlıklı haberine HDP’den tekzip geldi.

Cumhuriyet gazetesinin HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın başkanlık sistemi için olumlu sinyal verdiğini iddia ettiği habere sert bir yalanlama geldi. HDP, sözkonusu habere konu olan röportajın ses kayıtlarını da yayınlayarak iddianın gerçek dışı olduğunu vurguladı.

Dün İstanbul’da sadece uluslararası basına yönelik ve davetli olarak düzenlenen HDP toplantısını haber yapan Cumhuriyet, Figen Yüksekdağ’ın,“Başkanlık sistemini içeren ve yerel yönetimlere daha fazla güç getiren yeni anayasa reformunu destekleyecek misiniz?” sorusunu “Belki” diye yanıtladığını yazmıştı.

HDP’den yapılan açıklamada Almanya’nın Handelsblatt gazetesi adına katılan Ozan Demircan’ın haberinin Cumhuriyet gazetesinde yer almasını basın etiği açısından kesinlikle uygun bulmadıkları belirtilerek, Cumhuriyet gazetesinin bugünkü sayısında yer alan haberinde “Yüksekdağ’ın sözlerini doğru yansıtmamaktadır” denildi.

SES KAYDI ÇÖZÜMLERİ YAYINLANDI

Bunun üzerine HDP toplantının ses kaydı çözümlerini yayınladı. Bahsi geçen diyalog şöyle:

Amerika’nın Sesi’nden (Voice of America) Dorian Jones: “AKP, bölgeleri adem-i merkeziyetçi bir biçimde güçlendirecek bir güçlü başkanlık sistemi önerirse HDP bunu desteklemeyi düşünür mü?”

Figen Yüksekdağ: “Şu an böyle bir öneri yapılmadı bize. Hiçbir zaman yapılmadı.”

Dorian Jones: “Belki?”

Figen Yüksekdağ: “Belkiler üzerinden siyaset yapmak çok zor bir şey. Siyaset somut iş yapmak, somut söz söylemektir… Yaklaşık 2 yıldır hazırlığı yapılan şey bir ‘tek adam rejimi’dir. Bakın sorduğunuz son soruya hiç ‘Belki’ demeden: Gerçek var, gerçek bu kadar keskinken niye belkileri tartışalım? Özyönetim, yerelden yönetim talebi çok canlı ve somut olarak ortada. Buna AKP’nin nasıl bir cevap verdiği de ortada.”

Yüksekdağ’ın 1 Kasım seçimleri için de Cumhuriyet’te yazdığı gibi ‘illegal‘ değil, ‘gayrimeşru‘ dediği vurgulandı.

Günün Önemli Haberleri