Hariri suikastı şüphelileri yargılanacak

Abone ol

Birleşmiş Milletler'in eski Lübnan başbakanı Refik Hariri'nin ölümünü araştırmak için kurduğu özel mahkeme, dört şüphelinin yargılanmasına karar verdi.

Birleşmiş Milletler'in eski Lübnan başbakanı Refik Hariri'nin ölümünü araştırmak için kurduğu özel mahkeme, dört şüphelinin yargılanmasına karar verdi.

Hariri, 2005 yılında suikaste kurban gitmişti.

Mahkemenin geçen ay isimlerini açıkladığı dört şüpheli Lübnan'daki Şii hareket Hizbullah'ın üyesi.

Birleşmiş Milletler, şüphelilerin itham edildiği suçları da açıkladı.

Hariri'nin öldürülmesiyle bir ilişkisi olmadığını söylüyen Hizbullah, şüphelilerin tutuklanmasına izin vermeyeceğini de açıkladı.

Mahkemenin duruşma öncesi dönem hakimi, davaya ilişkin 20 bin sayfalık dosyanın dört şüphelinin yargılanması için yeterli kanıt teşkil ettiğini söyledi.

Lübnan hükümeti şüphelileri tutuklayamadığı için mahkeme dört kişinin gıyabında gerçekleşecek.

Hakimin yayımlanmasını istediği 47 sayfalık iddianame, yüksek düzey Hizbullah üyesi Mustafa Badreddin'in Hariri ve 21 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırının komutasında olduğunu söylüyor.

Bir diğer yüksek düzey Hizbullah mensubu Salim Ayyaş'ın saldırının gerçekleştirilmesinden sorumlu olduğu öne sürüldü.

Diğer iki şüpheli ise, suç ortaklığı ve araştırmacıları yanıltmak için yanlış ipuçları üretmekle suçlanıyor.

BBC'nin Beyrut'taki muhabiri Jim Muir, suçlamaların kendini İsrail'e karşı direnişin çıtası olarak gören Hizbullah için büyük bir utanç kaynağı olduğunu söylüyor.

Suikastla bir ilgilisi olmadığını savunan Hizbullah, BM mahkemesini batılı güçler ve İsrail'in kendisini itibarsızlaştırma planı olduğunu iddia ediyor.

Mahkemenin iddiaları, Lübnan'da Hizbullah'ı destekleyen Şii nüfus ve siyasi önderliğini Hariri'nin yapdığı Sünniler arasında gerilime neden oldu.

Günün Önemli Haberleri