Güzellik uzmanları için kriterler hazır

Abone ol

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), güzellik uzmanları için meslek standartları hazırladı.

Güzellik uzmanları hijyenin yanı sıra alerji, bakım masajı, beslenme, diyet, bulaşıcı hastalıklar, temel fizyoloji, anatomi ve insan psikolojisi hakkında bilgi sahibi olacak. 

Yürürlüğe giren standartlara göre güzellik uzmanı, müşteriyi kapıda güler yüzle selamlayarak karşılayacak, müşterinin kıyafetinin ve özel eşyalarının görebileceği bir dolapta itinayla muhafaza edilmesini sağlayacak.                                                            

Müşterinin talebini ikili görüşmeyle belirleyecek güzellik uzmanı, cildinde açık yara, sivilce, et beni, cilt hastalığı olup olmadığını da müşteriden bilgi alarak kontrol edecek.

Standartlara göre, ilk defa kullanılacak kozmetik ürününü, işlemden en az bir saat ya da en fazla 24 saat öncesinde müşterinin dirsek içine ya da kulak arkasına küçük bir miktar sürecek olan uzman, alerjik bir reaksiyon halinde bol ılık su ile bölgeyi yıkayıp, koruyucu krem sürecek.  

Uzman, cilde bakım ve temizleyici ürün uygulayacağı zaman da cildin nemini, yağ oranını, tipini ve yapısını belirleyecek, müşteriden cildi, kullandığı ürünler ve ilaçlar hakkında sözlü bilgi alacak. 

Cilt bakımı ve peeling uygulaması sırasında güzellik uzmanı, buhar uygulamasını müşterinin yanından ayrılmaksızın 5-20 dakika arası kontrollü olarak yapacak.   

MÜŞTERİNİN KİŞİSEL ÖZELLİKLERİNE BAKARAK MAKYAJ TÜRÜNÜ BELİRLEYECEK 

Uzman, makyaj öncesi müşterinin yüz, göz, dudak, kaş, burun şekli, cilt rengi ve kişisel özelliklerine bakarak makyaj türünü ve kullanılacak kozmetik ürünleri belirleyecek. 

Makyaj uygulamasına ayrıntılarıyla yer verilen meslek standartlarına göre, güzellik uzmanı, allığı yüzün şekline göre elmacık kemiklerinin hemen altından başlayarak şakaklara/kulaklara doğru fazla bastırmadan ve eşit yayılacak şekilde uygulayacak.

Uzman kişi, dudak kalemi ve ruj uygulaması sırasında, dudak kalemini, dudak çizgisinin dışına taşırmadan, dudağı istenilen incelik ve kalınlığa getirecek şekilde uygulayacak. Rujun kalıcılığını sağlamak için transparan pudrayı eşit yayılacak şekilde dudağa sürecek. Ruju, dudak çizgisini dikkate alarak, taşırmadan, alt üst dudağın ortası boşta kalacak şekilde eşit şekilde sürecek.  

Standartlar, güzellik uzmanının, bilgi ve becerilerini de belirliyor. Buna göre, güzellik uzmanları alerji, bakım masajı, beslenme, diyet ve bulaşıcı hastalıklarla ilgili bilgi sahibi olacak. 

Güzellik uzmanının hijyen bilgisinin yanı sıra temel fizyoloji, anatomi, insan psikolojisi, ilk yardım, sterilizasyon ile deri ve cilt hastalıkları bilgisi de bulunacak. 

Günün Önemli Haberleri