Gülden Köşk tarifine onay

Abone ol

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı tarifini 'gayet güzel' buldu.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin olarak dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çok güzel bir tarif yaptığını belirterek, ''Dolayısıyla bunun ötesinde konuşmanın iyi niyetli olmadığı kanaatindeyim'' dedi.

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı İkinci Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinde Türkiye'yi temsil etmek üzere Kazakistan'ın Almatı kentine hareket eden Gül, Esenboğa Havaalanında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Gül, muhalefet partilerinin, cumhurbaşkanı adayını, AK Parti grubunun seçmemesi gerektiği yönündeki açıklamalarına ilişkin düşüncesinin sorulması üzerine, şöyle konuştu:
   
''Dün sayın Başbakan'ın nasıl bir cumhurbaşkanı olmalı tarifine bakarsanız gayet güzel bir tariftir. Türkiye'de herkesin uzlaşacağı, Türkiye'de gerginlikleri körüklemeyecek, azaltacak ve Türkiye'ye liderlik yapacak. Sayın Başbakan gayet güzel, herhalde herkesin de üzerinde mutabık kalabileceği bir tarif yapmıştır. Dolayısıyla bunun ötesinde konuşmanın iyi niyetli olmadığı kanaatindeyim. TBMM seçeceğine göre oradaki gruplar karar verecektir bu işe. Buna daha çok var. Bunu bugünden konuşmanın da doğru olmadığı kanaatindeyim.''
   
Türkiye'nin, enerjisini daha önemli konulara yoğunlaştırması gerektiğini ifade eden Gül, ''Günü geldiğinde de şüphesiz ki şimdiye kadar nasıl yapıldıysa o şekilde yapılacaktır'' dedi.
   
Bu meselenin tarihinin ve kurallarının belli olduğuna işaret eden Gül, ''Kuralları belli olmasaydı, o zaman belki çok erkenden tartışmak
anlaşılabilirdi. Ama kuralları belli olan, geleneği belli olan tarihi belli olan bir konu için bir sene önceden tartışmaya başlamanın iyi niyetli olmadığı kanaatindeyim'' diye konuştu. 
   
IRAK'TA KAÇIRILAN TÜRK TEKNİSYEN
Gül, Irak'ta bir Türk teknisyenin kaçırılmasına ilişkin bir zoru üzerine, olaydan 3-4 gün önce bilgilerinin olduğunu, 3-4 gündür de yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirtti. Gül, şunları söyledi:
   
''Bütün kanallarımızı çalıştırarak bu vatandaşımızı kurtarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Dün gece kamuoyuna televizyon vasıtasıyla duyurulmuş oldu. Bütün vatandaşlarımızın can güvenliği bizim için önemlidir. Bu vatandaşlarımızı kurtarmak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.'' 
   
''ABD ZİYARETİM KESİNLEŞTİ''
Gül, bir soru üzerine, ABD ziyaretinin kesinleştiğini, 5 temmuzda Washington'da görüşmeler yapacağını söyledi.
   
Bu ziyaret için 1-2 gün önce Türkiye'den ayrılacağını ifade eden Gül, bu ziyaret vesilesiyle Stratejik Vizyon Belgesi'ni de beraber duyurmayı ümit ettiğini, bu yönde çalışmaların yapıldığını kaydetti.
   
Dışişleri Bakanı Gül, bu çalışmanın aynı zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye öngörülen ziyaretinin de hazırlığı şeklinde düşünülebileceğini belirtti. 
   
''STRATEJİK VİZYON BELGESİNDE SIKINTI YOK'' 
Bir başka soru üzerine Gül, ABD ile Stratejik Vizyon Belgesi'nin hazırlanmasında herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını söyledi.
Gül, konuyla ilgili şunları kaydetti:
   
''Tabii ki biz yazacağız, karşı taraf yazacak, bunlar birleştirilecek. Bunlarla ilgili görüşmeler yapılacak. Sıkıntı olması için ayrı düşüncelerin olması gerekir. Ayrı düşünceler yok. Ortak görüşler, ortak vizyonlar, kağıt üzerine hangi cümleleri nasıl koyalım diye ortak bir çalışma yapılıyor. Bu da yakında bitecek kanaatindeyim.'' 
   
KIBRIS'TAKİ TEKNİK KOMİTELER 
Gül, Kıbrıs'ta BM çerçevesinde teknik komitelerin çalışmalara hala
başlayamadığının hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:
   
''Aslında biliyorsunuz, bu teknik komiteleri ilk teklif eden KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'tır. Dolayısıyla bizim bu teknik görüşmelerin başlamasına herhangi bir karşı düşüncemiz söz konusu
değildir. Ama gördüğüm kadarıyla bazı önşartlarla gelme durumu var.
Tahmin edersem ondan dolayı bazı zorluklarla karşılaşılıyor. Halbuki
önkoşulsuz, önşartsız bu teknik komitelerin başlaması ve çalışmasında
fayda umuyoruz.''
   
BM Genel Sekreteri'nin Ada'daki Özel Temsilcisi Michael Möller 17
Şubat 2006 tarihinde, Ada'daki iki taraf arasında günlük hayatı kolaylaştıracak, 10 konuda teknik komite çalışmaları başlatılması yönündeki öneriyi yazılı olarak taraflara iletmiş ve bilahare her iki tarafın da bu konudaki mutabakatını almıştı. KKTC tarafı, bu öneriyi kabul ettiğini Talat'ın 22 şubat tarihli mektubuyla yazılı olarak da bildirmişti. 
   
Diplomatik kaynaklar, Kıbrıs Türk tarafının bu 10 konuda teknik komite çalışmalarına bir an önce başlanmasını arzu ettiğine işaret ederek, Türkiye'nin de bu düşüncede olduğunu ifade ettiler.    

Kaynaklar, ancak söz konusu komite çalışmalarının başlatılabilmesi
için diğer tarafın, iyi niyetle hareket etmesi ve ön koşullar ileri sürmekten vazgeçmesinin gerektiğini belirttiler.

Günün Önemli Haberleri