Göztepeye cami yapılacak

Abone ol

Büyükşehir Belediye Meclisi, Göztepe Parkı'na cami yapılması için plan tadilatına yapılan itirazı reddetti

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Göztepe Parkı'na cami yapılması için plan tadilatına karşı 43 itirazı, oy çokluğu ile reddetti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Meclis 2. Başkanvekili Ahmet Selamet'in başkanlığında toplandı.
Meclis'te, kamuoyunda tartışma konusu olan Göztepe Parkı'na cami yapılması için plan tadiline karşı, aralarında Kadıköy Belediyesi ile İnşaat Mühendisleri Odası'nın da bulunduğu 43 itirazın yer aldığı İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu görüşüldü.

Rapora ilişkin söz alan CHP Grup Sözcüsü Can Özyedierler, Göztepe Parkı'nın yaklaşık 45 bin kişiye hizmet verdiğini, ilçeyle ilgili hazırlanan 1/5000'lik planlarda da cami öngörülmediğini hatırlattı.

Ancak planların askı süresinde bazı vatandaşlarca yapılan itirazda, bu alana dini tesis konulması talebinde bulunulduğunu anımsatan Özyedierler, “Yüzde 99'u Müslüman olan ülkemizde, ibadethanelere yan gözle bakılması akıllara gelmemesi gereken bir konu. Ancak, camiye karşı olan ve olmayanlar ayırımının yapılması tehlikeli. Bir yerlere mesaj vermek adına bu ayırımı yapmak kimseye bir şey kazandırmaz” dedi.
Özyedierler, konunun mahkemede olduğunu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kadıköy Belediyesi'nin başka bir alan üzerinde uzlaşmaya vararak, konuyu çözmek zorunda olduklarını kaydetti.
Özyedierler, her konuda tüm birimlerden görüş alınarak rapor hazırlanmasına karşın, bu konuda Şehir Planlama Müdürlüğü'nün hiçbir kurumdan görüş almadan tüm kurumlar adına karar verdiğini belirterek, bu durumu eleştirdi.

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ AKAR

CHP Grup Başkanvekili Kemal Akar da bu görüşmenin yeni bir fırsat olduğunu ve konunun inatlaşma yapılmadan çözülmesi gerektiğini belirterek, şöyle dedi:
“Toplumda huzursuzluk yaratacak bir sonuç, doğru sonuç olmaz. Bu konu, ne Büyükşehir Belediyesi'nin, ne de Kadıköy Belediyesi'nin isteğiyle, vatandaşın itirazı üzerine gündeme gelmiştir. Vapurun rengine kadar demokratik uygulama yapan Büyükşehir Belediyesi'nin, tartışma yaşanan bu konuda inatlaşmayla murad elde etme isteği, doğru bir yaklaşım değil.”

AK PARTİ GRUBU

AK Parti Grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Hüseyin Evliyaoğlu da CHP Grup Sözcüsü Özyedierler'in ibadethanelerle ilgili söylediklerine aynen katıldığını belirterek, “Cami parka değil, yanındaki fidanlıkta yapılacaktır” dedi.
Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Hüseyin Avni Sipahi de “Bu caminin buraya yapılmasına şerefle, haysiyetle imza koyduk” diye konuştu.
Meclis'te konuşmaların ardından yapılan oylamada, CHP'nin kararın komisyona geri çekilmesi yönündeki önerisine rağmen, itirazlar AK Partililerin oy çokluğu ile reddedildi.

İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU

Öte yandan, İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu'nda, Şehir Planlama Müdürlüğü'nün şu tespitlerine yer verildi:
“Kamuoyunda Göztepe Parkı'na cami olarak ifade edilen, 412 ada 74 parseldeki dini tesis alanına en yakın mesafedeki dini tesis alanı, Bağdat Caddesi'nin batı istikametinde Selamiçeşme Camii 700 metre mesafede, Bağdat Caddesi'nin doğu istikametinde ise Galippaşa Camii 100 metre mesafede bulunmakta olup, anılan iki cami arasında 1700 metrelik mesafede başka dini tesis alanı bulunmamaktadır. Dini tesis alanlarıyla ilgili değerlendirme yaparken, yıllık, haftalık ve her gün beş vakit kullanılan bir tesis, yaşlı ve çalışan insanlar da dikkate alındığında, şehircilik ilkeleri ve planlama tekniği bakımından yaya yürüme mesafesi olan 500-750 metre yarıçap içinde, yaklaşık 10 dakikalık yaya yürüme süresi içinde tesise ulaşılması gerekmektedir. Dolayısıyla bu mesafeler dışındaki tesislerin varlığıyla, tüm bölge için 'alan yeterlidir' denilemez.”

“TRAFİK YOĞUNLUĞU YARATMAZ”

Raporda, yapılacak caminin trafik yoğunluğu yaratmayacağı görüşüne de yer verilerek, şöyle denildi:
“Cuma ve Bayram namazlarında, yol üzerine park edilmesi ve yolların birer şeridinin kapanması halinde, trafiğin en yoğun olduğu sabah 07.00-08.00 saatleri arasındaki trafik yüküyle bile bölgede trafik sorunu ortaya çıkarmayacağı görülmektedir.”

Öte yandan, itirazların reddine karşın, aralarında Kadıköy Belediyesi'nin de bulunduğu ve Bölge İdare Mahkemesi'nde tek dosyada birleştirilen 50 yürütmeyi durdurma davası ise sürüyor.

Günün Önemli Haberleri