Fahrelnissa Zeid kimdir neden doodle oldu abisi olan ünlü yazar kimdir?

Abone ol

1940’lı yıllar Türk modernizminin ve savaş sonrası Fransa’da avangardın önde gelen sanatçılarından biri olan Fahrelnissa Zeid bugün neden Doodle oldu? Ünlü edebiyat yazarımız Halikarnas Balıkçısı'nın kardeşi olan Fahrelnissa Zeid kimdir?

Kabaağaçlı Şakir Paşa’nın kızı, sadrazam Cevat Paşa’nın yeğeni, ressam Aliye Berger’in ve yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı, namı diğer Halikarnas Balıkçısı’nın kızkardeşi olan Fahrünissa Zeid'in bugün Doodle olmasının sebebi 118. yaş günü olmasıdır.

Soyadını Irak Kralı 1. Faysal’ın kardeşi Emir Zeid’le evlendikten sonra aldı, Fransa’da adını Fahrelnissa imlasıyla kullanmaya başladı. Londra’da Institute of Contemporary Arts’ta kişisel sergi açan ilk kadın sanatçıdır.

Fahrelnissa Zeid Güzel Sanatlar Enstitüsü’nü kurdu
1942’de İstanbul’da d Grubu’na dahil oldu, ancak daha o zamanlardan ayrıksı, sıra dışı yolunu çizmeye başlamıştı. Soyuta yöneldi; izleyiciyi renk, ışık, enerji ve hareketin içine çektiği kozmik ve ruhsal evrenlerin iç içe geçtiği anıtsal boyutlarda, dinamik soyut kompozisyonlarıyla zihinlerde yer etti. Yıllar sonra figüratife yönelerek ailesinin ve arkadaşlarının portrelerini çizdi. Sanatçı, 1975 yılında taşındığı Amman’da Fahrelnissa Zeid Güzel Sanatlar Enstitüsü’nü kurdu.

Eğitimini İstanbul’da Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi’nde aldı, 1924 yılında Paris’te Académie Ranson, Atelier Bissière’de devam etti. Sanat kariyeri boyunca Avrupa, ABD ve Ortadoğu’da elli kadar sergiye ve bienallere katıldı.

Üç Yaşama Biçimi (Harp) - Fahrelnissa Zeid

Fahrelnissa Zeid'in resimleri nerede sergilenir?
Zeid’in resimleri Paris Modern Sanat Müzesi, New York, Cincinnati, Edinburgh ve Pittsburgh’daki müzeler, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, İstanbul Modern, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Mathaf: Arap Modern Sanat Müzesi de dahil olmak üzere birçok müze ve özel koleksiyonda yer almaktadır.

Günün Önemli Haberleri