Endişeli Kemalistler haklı mı?

Mehmet Altan’ın ’endişeli Kemalistler haklı mı çıkıyor?’ öngörüsü zannımca her geçen gün doğruluğunu katlıyor

Ayla ÖZYURT aylaozyurt@internethaber.com

Mehmet Altan’ın ’’endişeli Kemalistler haklı mı çıkıyor?’’ öngörüsü zannımca her geçen gün doğruluğunu katlıyor. Yurt dışında yaşayanlar, aralıklarla Türkiye’ye gittiklerinde toplumda ve mekanlardaki değişiklikleri çok daha bariz görebilirler. İşte ben de karşıdan izleyen bir göz olarak, en son İstanbul maceramda gördüm ki, ciddi bir şekil değişikliği söz konusu.
Son on senedir Kemalistlerin dizlerini döverek ’’vatan elden gidiyor, şeriat geliyor, ülke satılıyor’’ nidalarının tam olarak gerçeği yansıtmasa da kısmen doğru olduğunu gördüğümüz günler yaşıyoruz.
Günlerdir konuşulan eğitim sistemindeki 4x4x4 kuralının ebeveynlerin tüm itirazlarına rağmen hayata geçmesi, 66 aylıkların okullu olması, bir çocuğun öğrenme hızının en üst noktada olduğu dört yaş itibarı ile bir toplumun kökten ve dipten değişmesi için atılan en büyük adımdır diye düşünüyorum.
Evet! Endişeli Kemalistlerin endişelendikleri gibi zorla kadınların başı kapatılmıyor, bir erkek dört kadınla evlenemiyor, alkol kullananlara kimse karışmıyor ama bu dört yaş itibarı ile okula başlayan nesil nasıl bir nesil olacak?
Tam AKP’nin hayalini kurduğu, dini rejimin hüküm sürdüğü bir Türkiye hayali…
Bakınız; Milli Eğitim Bakanlığı, ders kitapları ve eğitim araçları yönetmeliği ile Talim Terbiye Kurulu Yönetmeliği’nde değişikliğe gitmiş. Artık ders kitapları hazırlanırken, Atatürk ilke ve inkılaplarına, sosyal hukuk devletine uygun olma kriterleri aranmayacak.
Düzenlemede öne çıkan değişiklikler şöyle: yönetmelikte, ders kitaplarının hangi usullere göre hazırlanacağına ilişkin hükümden, “ders kitapları, Atatürk inkılap ve ilkelerine, Anayasa’da ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasa’nın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek hükmüne ve Türk milli eğitiminin temel ilkelerine uygun olarak hazırlanır” ifadesi çıkarıldı.
Benim merakım, 4 yaş itibarı ile eğitim ve öğretim için okula alınan bu miniklerin beyinlerinin hangi bilgiler ile yıkanacağı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu minikler için hazırladığı ders/oyun kitapları, eğitim ve öğretimde yapılacak revizyonlar vs. bunları zaman ilerledikçe göreceğiz, ve öteden beri endişelendiğimiz ama sadece varsayımsal olarak baktığımız öngörülerimizin doğru olduğunu gördükçe sadece iş işten geçmiş olacak, şimdiki gibi.
Arap İstilası
AKP iktidarının yaptığı yegane işlerden biri de dünyada ne kadar Arap var, Türkiye’ye getirmek oldu. Çıkın İstiklal’e bir yürüyün, kara çarşaflı ve sadece alabildiğince simsiyah boyanmış gözleri görünen kadınlar. Gruplar halinde gezenler de var, ailecek çıkanlar da. Yüksek sesle konuşuyorlar, kendi ülkelerindeymiş gibi son derece rahatlar, deli gibi alışveriş yapıyorlar.Özellikle takı ve iç çamaşırı. Yalnız bir şey dikkatimi çekti; Arap kadınlar eşleri ile konuşurken sesleri erkeklerden daha fazla çıkıyor, erkekler daha bir sessizler, kadınlarda daha fazla dominantlık hissettim, üstelik erkekler arkada kadınlar önde yürüyorlar. Durum şu ki; Arap kadınları kara çarşafın altında alabildiğine özgürler, erkeğe karşı egemenliği de almış görünüyorlar, geriye bir tek çarşaf kalmış.