Down sendromunun belirtileri nelerdir kromozom analizi nasıl yapılır?

Abone ol

Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fulya Ekmen, "Down Sendromu belirtileri nelerdir?" sorusunu cevapladı.

Down Sendromunun genetik bir farklılık olduğun söyleyen Fulya Ekmen, "Yenidoğan bebekte down sendromu hastalığında şüphe etmek için pek çok fiziksel özellik bulunmaktadır." diyerek açıklamalarına şu şekilde devam etti:

Ancak bu özellikler içerisinde dikkat edilmesi gereken önemli nokta bu özelliklerin hemen hepsinin, tamamen normal bireylerde daha nadir görülüyor olmasıdır."

Kromozom analizi
"Bu nedenle sadece bebeğin fiziksel özelliklerine bakılarak teşhis asla konmaz, konamaz ve konmamalıdır. Bu hastalık için kesin tanı sadece ve sadece bebeğin kromozom analizi yapıldıktan sonra konulabilmektedir."

Kromozom analizi nasıl yapılır?
Kromozomların sayı ve yapı bakımından incelenmesine kromozom analizi ya da kromozom testi denir. Şayet tespit edilirse, kromkozom anomalileri tespit edilebilmektedir.

47 kromozom

Bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken, Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. 

Günün Önemli Haberleri