Dolar tekstilciye serum oldu

Abone ol

Güneydoğu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ali Küçükkınacı, kurdaki artışı gördü.

Güneydoğu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ali Küçükkınacı, döviz kurundaki artışın, hasta yatağındaki tekstil sektörü için serum olduğunu belirtti.

Küçükkınacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tekstilcilerin genel ve sektörel sorun ve sıkıntılar yaşamalarına rağmen üretim ve ihracat yapmak için çırpındıklarını söyledi.

Ülkelerin tekstil sektörleri arasında çok yoğun bir rekabet  yaşandığını ve bu rekabetin artarak süreceğini ifade eden Küçükkınacı, artan rekabet karşısında ülkelerin, ülkesel ya da bölgesel bazda destekler uygulayarak tekstil işletmelerini sahipsiz bırakmadıklarını ifade etti.

Türk tekstil işletmelerinin, tekstil sektörüne destek olan  ülkelerin işletmeleri karşısında ciddi bir haksız rekabetle karşı karşıya kaldığını savunan Küçükkınacı, şöyle konuştu:

''Hükümetten uzunca bir zamandır sektörümüze destek olmasını istiyoruz. Bu desteği, oluşumunda bir pay sahibi olmadığımız haksız rekabetten korunmak için ve hakkımız olduğuna inanarak talep ediyoruz. Para piyasalarında geçen hafta yaşanan hareketlenme sonucunda döviz kuru yüzde 22 dolayında yükseldi. Döviz kurundaki artış hasta yatağındaki tekstil sektörü için serum oldu. Ama hasta yatağından  kalkabilmiş değil. Hastayı iyileştirmeli ve bir daha hasta olmaması için önlem alınmalı.''

''DAYANMA GÜCÜNÜ AŞTI''

Küçükkınacı, Türk tekstil işletmelerinin hiç kar etmeme hatta bir miktar zararı göze alarak üretim ve ihracatlarını sürdürmeye çalıştıklarını öne sürdü. Türk tekstil sektöründe yaşanan sorun ve sıkıntıların pek çok firmanın dayanma gücünü aştığına dikkat çeken Küçükkınacı, bu firmaların işçi çıkararak, üretimi kısarak, üretimdeki tesis sayısını azaltarak pazarda kalabilme mücadelesi verdiğini anlattı.

Sektörde istihdam edilen bir kişinin işletmeye maliyetinin 3 yıl önce 500 dolar olduğunu, bu miktarın bir ara 1000 doları bulduğunu ifade eden Küçükkınacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dolar kurundaki artış sonrasında bu maliyet 800 dolar düzeyine düştü, işletmeler biraz olsun rahatladı. Ama bu rahatlama geçici, kesin çözüm değil. Tekstil sektörü ülkemiz için çok önemli bir sektör. İstihdama, üretime ve ihracata önemli katkı sağlayan tekstil sektörümüzün, uluslararası pazarlarda rakipleriyle eşit koşullarda yarışması sağlanmalı. İşletmelerimizin yatırım, üretim ve ihracat için planlamalar yapabilmeleri için önlerini görebilmeleri sağlanmalı.''

Günün Önemli Haberleri