Devlet vatandaşla el sıkışacak…

Müjde sadece vergi ve sigorta borcu olanlara değil mükellefiyet geçmişi çok da temiz olmayıp vergi incelemesinden kurtulmak isteyenlere, kasasında hayali para görünenlere de var.

Özkan Taştan ih-ozkantastan@internethaber.com

Başbakan Yıldırım 30 Nisan’da ‘emekliye bayram ikramiyesi, imar barışı, vergi ve sigorta prim affı’ gibi konuların yer aldığı paketi ‘müjde’ olarak açıkladı.

Müjde sadece vergi ve sigorta borcu olanlara değil mükellefiyet geçmişi çok da temiz olmayıp vergi incelemesinden kurtulmak isteyenlere, kasasında hayali para görünenlere de var.

Şimdiye kadar çıkarılan tüm af kanunlarında olduğu gibi bu kanunda da ‘vergisini zamanında ve düzenli ödeyenler’ unutulmuş! Onlara herhangi bir indirim veya ayrıcalık yok!

YAPILANDIRMA KAPSAMINDAKİ BORÇLAR

Kanun tasarısında belirlenen tarih 31.03.2018. Bu tarihten önceki vergi ve cezaları, sigorta primi ve cezaları, trafik cezaları, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait tüm borçlar ve cezaları yapılandırma kapsamında.

Kesinleşmiş borçlardaki indirim tutarları ise;

-Vergi aslının tamamı ödenecek, borca ait gecikme faizi ve gecikme zammı silinecek, bunun yerine enflasyona göre yeniden faiz hesaplanacak. (Düşük oranda)

-Vergi aslına bağlı olarak kesilen cezaların tamamı silinecek.

-Vergi aslına bağlı olmayan cezaların yüzde 50’si silinecek.

-İştirak, yardım ve teşvik nedeniyle kesilen cezaların yüzde 50’si silinecek.

İNCELEMEDEN KURTULMAK İÇİN MATRAH ARTTIRIMI

Matrah artırımı konusu oldukça detaylı ve teknik bilgiler içerdiğinden, bu konuya yazımda genel hatları ile yer vermek istiyorum.

Ülkemizde kayıt dışı ekonomi ile ne kadar çok mücadele edilirse edilsin vergi kanunlarımızda köklü reformlar yapılamadığından istenen sonuçlar da bir türlü alınamıyor. Özellikle ‘sahte fatura ve belgesiz iş yapmanın’ önüne geçilemediğinden vergi sistemimizdeki eksiklik ve aksaklıklar tam olarak giderilemiyor. Hal böyle olunca da mükellefler vergisini olması gereken tutardan değil, istediği tutardan ödeme yoluna gidiyor. Yani ülkemizde vergi bir nevi gönüllük esasına göre ödeniyor.

Maliye hem kendi eksikliğini hem de mükelleflerin birçoğunun bu durumda olduğunu bildiği için belli dönemlerde (özellikle seçim dönemlerinde) deyim yerinde ise “bana bir miktar ödeme yap, incelemeden kurtul” anlamına gelen matrah artırımı müesseseni devreye almakta.

Kısacası yeni af paketinde yer alan matrah artırımı, 2013-2017 dönemleri için artırımda bulunulacak vergi türüne (Kurumlar/Gelir Vergisi, KDV ve Stopaj) kanunda belirtilen oranlar dâhilinde ödeme yapılması mükellefe incelemeden kurtulma imkânı sunmakta.

Ben olabildiğince düzgün çalışıyorum, evraklarımla ve kayıtlarımla ilgili bir kaygım yok. Ülkemizdeki vergi inceleme oranı da yüzde 3’lerde. Neden artırım yapayım?

1 – Firmanız incelemeye girdiği takdirde, istenirse az ya da çok mutlaka bir eksik bulunabilir. Ayrıca inceleme süreçlerinin verdiği stres, harcanacak yoğun iş yükü, incelemenin olumsuz sonuçlanması durumunda karşılaşılacak hukuki süreçlerin yoruculuğu göz önüne alındığında matrah artırımı yaparak bir nevi psikolojik rahatlığa kavuşacaksınız. “Firmama kasko yaptırıyorum” diye de düşünebilirsiniz.

2 – Matrah artırımına başvuracak firma sayının çok olması durumunda otomatikman denetlenecek firma sayısı da azalacağından artırımda bulunmazsanız firmanızın incelenme ihtimali yükselecek.

3 – Şirketinizi satmak veya yeni ortak almak gibi bir durumla karşılaşırsanız matrah artırımı yapmanız halinde geçmişe yönelik vergi riskiniz sıfırlanacağından hem şirket satışı hem de yeni ortak alımı gibi konularda eliniz çok rahatlamış olacak.

KASADA VE ORTAKTA GÖRÜNEN HAYALİ PARALARA AF

Şirketin kasasında hayali para olur mu?

Şirketin belgesiz harcamaları,

Şirket ortaklarının ya da ortak yakınlarının şahsi harcamalarını şirkete ödetmesi,

Şirket çalışanlarına bordroda yazan tutarlar dışında açıktan ödeme yapılması,

Şirket ortaklarının, şirket karını ortaklara dağıtmayıp (Yüzde 15 vergi ödememek için) bu tutarları kendisi kullanması gibi sebeplerin varlığına çözüm bulunamadığı sürece EVET, şirket kasalarında hayali paralar hep olacak.

Yasa tasarısında yer alan düzenlemelerden bir tanesi de işte bu şirketlerin kasasında görünen veya ortakların şirketten borç çekmiş göründüğü ama aslında ortada olmayan hayali paralarla ilgili.

Maliye, aynı matrah artırımında olduğu gibi kasa ve ortaklar cari hesabında biriken bu paralara kalıcı bir çözüm bulamadığından gerçekte olmayan tutarın yüzde 3’ünün ödenmesi koşuluyla silinmesine olanak tanıyor.

Şüphesiz bu af kanunu, vergi ve sigorta primi borç yapılandırması yapacak, matrah artırımı, kasa/ortak cari hesabında görünen hayali paraların sıfırlanması avantajlardan yararlanacak mükellefler için büyük bir fırsat.

Fakat vergisini zamanında ve düzgün ödeyen, tüm yükümlülüklerini harfiyen yerine getiren mükelleflere bir ayrıcalık tanınmadığı sürece her çıkarılan yeni af yasası vatandaşın vergi bilincini giderek azaltmakta. “Mağduriyetlerin ve haklı şikâyetlerin” oluşmasına sebebiyet vermekte.

Şikâyet tamam da nasıl mağduriyet olur ki demeyin, vergi veya sigorta borcunu zamanında ödeyebilmek için kredi çekip faiz ödeyenler var

NOT: Soru ve görüşleriniz için iletisim@ozkantastan.com adresine mail atabilirsiniz.