Deprem mağduru Van'ın bu yarası da sarıldı

Abone ol

Van'da geçtiğimiz yıl meydana gelen depremlerin ardından kentin yeniden yapılandırılması çalışmaları devam ediyor.

Depremden önce Van'ın yaşadığı en önemli sorunların başında gelen içme suyu sıkıntısı 97 milyon TL'ye ihalesi gerçekleştirilen yeni su hattı ile giderilecek.

Van'ın su kaynağı olan Şamran Kanalı'ndan Van'a kadar 47 kilometrelik güzergaha 2 metre çapında borular döşeyen Devlet Su İşleri, yeni su hattı ile Van'ın 50 yıllık su sorununu çözecek.

Yıllardır Van'ın yaşadığı en önemli sorunların başında gelen ve özellikle yaz aylarında çekilmez bir hal alan su sorunu, yapılan yeni su isale hattı çalışması ile çözülüyor. Devlet Su İşleri kentte yaşanan sıkıntıyı gidermek amacıyla Van'a gelen su isale hattına ek yeni bir isale hattı çalışması başlattı. Van'a 47 kilometre uzakta bulunan Şamran kanalından getirilecek su için 2 metre çapında devasa borular döşeniyor. 150 günde bitirilmesi planlanan yeni su isale hattı ile Van gelecek 50 yıl boyunca su sıkıntısı yaşamayacak.

Suyun getirileceği bölgede yeni su hattı için çalışmalar başlatıldı. Borular için geniş bir kanal kazılırken, 2 metre çapındaki borular vinçlerin yardımı ile kanallara yerleştiriliyor. Çalışmaları yerinde inceleyen Van Valisi Münir Karaloğlu, yeni su isale hattına 115 milyon 120 bin TL harcanacağını söyledi. Van depreminden sonra şehrin kronikleşmiş altyapı sorunlarına da çözüm üretmek için projeler geliştirdiklerini belirten Karaloğlu, "Bunlardan bir tanesi de Van ve civarındaki ilçelerin, beldelerin ve köylerin içme suyu sorununu kökten çözecek olan Şamran kanalından Van'a iki binlik çelik borularla su götürme işimiz vardı. Bu isale hattımız Şamran'dan Van'a kadar 47 kilometre uzunluğunda bir hat olacak. Ve geçtiği güzergahtaki Gevaş, Çiçekli, Edremit, Van merkez ve Bostaniçi belediyelerinin ve güzergah üzerindeki 17 köyümüzün içme suyu sorununu kökten çözmüş olacak." dedi.

2050 YILINA KADAR SORUNSUZ ÇALIŞACAK

Boruların çelik olduğunu dile getiren Vali Karaloğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Borular iki binlik. İçi betonla dışı ise izolasyon ile kaplı. Uzun ömürlü bir isale hattı olacak. Yapılan planlamaya göre 2050 yılına kadar Van ve çevresinin içme suyu sorununu bu yeni isale hattıyla kökten çözmüş olacağız. Bildiğiniz gibi Van merkezde çok ciddi bir içme suyu sorunu vardı. Yaz aylarında kentin üst kotlarındaki mahalleler su alamıyordu. Yeni yapılan ilave 12 bin konut ile birlikte içme suyu sorunu çok daha büyüyeceği ve bizim yeni konut alanlarının da kentin zemini daha sağlam üst otlarında olduğu için bu hat zaruri hale gelmişti. Bir yüksek planlama kararıyla Devlet Su İşlerimize ilave kaynak sağlanarak bu isale hattının ihalesi yapıldı. Ve yaklaşık 97 milyon TL'ye ihalesi gerçekleştirildi. Diğer giderleriyle birlikte yaklaşık 120 milyon TL'lik bir harcamayla tamamlanmış olacak. 47 kilometre boruyu Van'a getirmek için İskenderun'dan Van'a tam 3 bin 500 TIR gelecek. İş büyük bir iş, ama işin süresi de çok iddialı 150 günlü bir iş süresi var. 23 Ekim'e kadar bu su Edremit konutlarına kadar ulaşmış olacak. Vatandaşlarımıza yeni konutlarını sunarken su sorunu yaşamayacak."

İnsanların içinden rahatlıkla geçebildiği çapta olan su borularının içi beton, dışı çelik ve izolasyonla kaplı. Uzun yıllar sızdırmazlık garantisi olan boruların birbirlerine yapıştırılmasında da özel sistem kullanılıyor. 6 kat kaynak yapılmasının ardından izolasyonun kullanıldığı boruların sızdırmaya karşıda tüm önlemleri alınıyor.

Günün Önemli Haberleri