Deprem anının görüntüsü ortaya çıktı

Abone ol

Marmaraereğlisi açıklarında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremden Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli de etkilendi.

Marmara bölgesi, dün gece 23.54’te merkez üssü Marmara Ereğlisi açıkları olan depremle sallandı. Marmara Denizi kıyısındaki tüm kentlerde hissedilen deprem panik yarattı.

Marmara Denizi’nde, merkez üssü Tekirdağ’a bağlı Marmara Ereğlisi olan 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Marmara Denizi kıyısındaki bütün illerde hissedilen deprem başta İstanbul olmak üzere korku ve paniğe neden oldu. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, dün gece saat 23.54’te meydana gelen depremin derinliğini 14.9 kilometre olarak açıkladı.

Trakya bölgesinde ve İstanbul’da depreme uykularında yakalananlar sarsıntıyla birlikte kendilerini sokağa attı. Deprem ilk belirlemelere göre can ve mal kaybına neden olmadı. 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından 00.00’da 3.2 ve 00.05’te 2.8 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı daha yaşandı. Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doğan Kalafat, Marmara Ereğlisi’nin Marmara Denizi’ndeki aktif yerlerden biri olduğunu söyledi. Bu fayın zaman zaman orta büyüklükte deprem ürettiğini belirten Kalafat, bu depremin can kaybı ve hasara neden olabilecek bir deprem olmadığını vurguladı.

KIRKLARELİ VE EDİRNE DE SALLANDI

Bu arada, merkez üssü Marmaraereğlisi olan 5.1 büyüklüğündeki depremden Kırklareli ve Edirne de etkilendi. Depremi hisseden vatandaşlardan bazıları panik içinde bina ve apartmanlardaki dairelerinden dışarı çıkarak sallantının geçmesini bekledi. Vatandaşlar, depremi şiddetli bir şekilde hissettiklerini kaydetti.

YERİN 14.9 KM ALTI

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre, depremin merkez üssü Marmara Ereğlisi açıkları olarak kaydedildi. Saat 23:54'te meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin derinliğinin ise yerin 14.9 kilometre altı olduğu belirtildi.

ENDİŞEYE GEREK YOK

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doğan Kalafat, sarsıntıyla ilgili NTV'ye değerlendirmede bulundu.

Depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın olağan hareketlerinden biri olduğunu aktaran Kalafat,endişe edilecek bir durum olmadığını ifade etti.

Kalafat, "Orta şiddetli bir deprem. Burası Marmara Denizi'nin en aktif bölgelerinden birisi. Depremin kendi içinde artçıları olmaya başladı. Bu deprem bölgede meydana gelen olağan etkinliklerden birisi. Deprem, herhangi bir hasara ya da can kaybına neden olabilcek bir deprem değil, deniz içinde olması nedeniyle bu konuda endişe edilmesine gerek yok" diye konuştu.

Depremin, Marmara Denizi'nin yüzeyine yakın bir bölgede meydana geldiği için denize kıyısı olan illerde hissedildiğini anlatan Kalafat, artçı sarsıntıların da en fazla 4 büyüklüğünde olacağını söyledi.

6 ARTÇI DEPREM OLDU

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi'nden (UDİM) yapılan açıklamada, Marmara bölgesinin genel olarak I. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer aldığı ifade edilerek, deprem sonrasında büyüklükleri 2.2 ile 3.2 arasında değişen 6 adet hafif şiddette artçı deprem meydana geldiği kaydedildi.

PROF. ERCAN: MARMARA'DA YAKIN ZAMANDA BÜYÜK DEPREM OLMAZ

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Baş Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “2045'ten önce Kuzey Marmara'da deprem olması benim için şaşırtıcı olur. Ancak, ana deprem oluncaya dek bu tür gerginlik birikimlerini gösterecek küçük depremler olagelecektir” dedi.

Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depreme ilişkin yazılı açıklama yapan Ercan, depremin, Marmara Ereğlisi önünde, 7.0 ile 7,2 büyüklüğünde deprem beklediği konumda, ayrıca odak 15 kilometre derindeki granit kabuğu derinliğinde olduğunu kaydetti.

Ercan, şöyle devam etti:
Deprem bu bölgede gerginliğin biriktiğini gösteren kabukta, güre boşalırken yaptığı çıtırtılardır. Ancak bunlara bakarak, 'deprem olacak' demek doğru olmaz. Biz jeofizikçiler, bu küçük depremlerin konumsal, ayrıca süresel dağılımına bakarak bir yoruma varırız. Bugüne dek alınan depremcik ölçüleri, depremcik dağılımının Sivriada'dan Mürefte'ye dek çizgisel olduğunu göstermiştir. Bu bilgi, anılan aralıkta bir kırılma olacağını gösterir. Ancak, depremcik yoğunluğunun Mürefte-Marmara Ereğlisi-Büyükçekmece arasında yoğun, Büyükçekmece-Sivriada arasında seyrek olması şunları söyler; Kırılma iki depremle, iki parçalı olacaktır. Yer kabuğunun batı parçası, doğuya göre daha gevrektir. Depremlerden ilki Bakırköy önünde 6,3 ile 6,7 arasında gerçekleşecektir. Özetle, Marnet ağı ile yakın denetim altında olan Marmara'da yakında deprem olacağına ilişkin hiçbir gösterge yoktur. Buna karşın deprem olacak deniyorsa, bunu bilim dışı bir 'yaygara' olarak değerlendirmek gerekir. 2045'ten önce Kuzey Marmara'da deprem olması benim için şaşırtıcı olur. Ancak, ana deprem oluncaya dek bu tür gerginlik birikimlerini gösterecek küçük deprem ile depremcikler olagelecektir.

Günün Önemli Haberleri