Demirel Çiller'e nasıl çalım attı?

Abone ol

28 Şubat soruşturmasıyla birlikte Milli Görüş'ün önemli isimlerinden Recai Kutan, Demirel'in darbedeki rolünü anlattı.

Refahyol Hükümeti’nde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Recai Kutan, Süleyman Demirel'in Erbakan'ı oyuna getirerek hükümeti kurma görevini Mesut Yılmaz'a verdiğini açıkladı.

Milliyet yazarı Fikret Bila'ya konuşan Kutan, koalisyon ortağı DYP'nin çürük çıktığını sözlerine ekledi. İşte Bila'nın bugünkü yazısından bir bölüm:

ORTAĞIMIZ ÇÜRÜKTÜ
“Sayın Kutan” dedim, “Erbakan Hoca, 28 Şubat’a neden direnmedi, neden istifa etti, diye eleştiriliyor. Neden istifa etti, size göre?”

- Rahmetli Erbakan Hoca’nın ve benim teşhisim, tek cümleyle şudur: Ortağımız çürük çıktı.

"TANSU HANIM ÖNERDİ"
Erbakan Hoca, ortağından nasıl bir duruş bekliyordu? Tansu Çiller’le konuşmadı mı?

- Elbette konuştu. Fakat istifasını Tansu Hanım önerdi. Bizim, koalisyon kurarken imzaladığımız bir protokol vardı. Buna göre, dönüşümlü Başbakanlık olacaktı. İki yıl Erbakan, iki yıl da Çiller Başbakan olacaktı. Zaten 6-7 ay sonra Başbakanlığı Çiller’e devredecekti. Çiller, bunu öne almamızı önerdi. Erbakan’a, ‘siz istifa ederseniz ben Başbakanlığı devralırım böyle devam ederiz’ dedi. Erbakan da kabul etti

- Şöyle oldu: Erbakan Hoca, Tansu Hanım’a dedi ki, ‘peki ben istifa ettikten sonra Cumhurbaşkanı görevi sana verecek mi, ya vermezse?’ Tansu Hanım da dedi ki, ‘ben Cumhurbaşkanı Demirel’le görüştüm, Başbakanlık görevini bana verecek’. Hoca, bu cevabı alınca istifa kararı aldı ve biliyorsunuz imzalar topladık, güvenoyu sayısından fazla; bu imzalarla istifa etti ama Demirel görevi Tansu Hanım’a değil, Mesut Yılmaz Bey’e verdi.

YILMAZ NAZİK DAVRANMADI
Erbakan Hoca, 28 Şubat’a karşı muhalefet partilerini de ziyaret etmişti. Muhalefetten destek veren oldu mu?

- Hayır olmadı. Erbakan Hoca, siyasete müdahale karşısında parlamentonun ortak bir ses vermesi gerektiğini düşünüyordu. Bu amaçla muhalefet liderlerini ziyaret edip, ‘gelin hep beraber bu müdahaleye karşı parlamento olarak bir deklarasyon yayımlayalım’ dedi. Ama bunu muhalefet liderlerinin hiçbiri kabul etmedi. Hatta Mesut Yılmaz Bey, pek de nazik olmayan sözlerle Erbakan Hoca’yı üzdü. Mesut Bey, ‘Hocam’ dedi, “Arabayı duvara tosladıktan sonra geliyorsunuz’. Bu söz üzerine Erbakan Hoca, ayağa kalktı ve görüşme bitti.

Günün Önemli Haberleri