Davutoğlu: BM, küresel krizlere hızlı cevap veremiyor

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM’nin küresel çaptaki krizlere hızlı çözümler üretemediğini ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini söyled...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM’nin küresel çaptaki krizlere hızlı çözümler üretemediğini ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD’nin başkenti Washington’daki temasları çerçevesinde düşünce kuruluşu Brookings Ensitüsü’nde düzenlenen “Küresel ve Bölgesel Değişim Zamanında Türk Dış Politikası: Vizyon ve Zorluklar” konulu etkinlikte konuştu. BM’nin barış ve istikrardan sorumlu uluslararası sisteminin düzenli olarak işlemediğini ve uluslararası düzeni tehdit eden küresel krizlere hızlı şekilde cevap verilemediğini dile getiren Bakan Davutoğlu, örnek olarak Suriye krizini gösterdi. Suriye’de son 1,5 yıl içerisinde 130 bin kişinin öldürüldüğünü, yaklaşık 7 milyon kişinin evinden olduğunu, 700 binine Türkiye’nin sahip çıktığı 2 milyon kişinin mülteci durumuna düştüğünü, kimyasal silahların kullanıldığını ve ülkedeki milyonlarca kişinin hala krizin ortaya çıkardığı ciddi sorunlarla yüz yüze olduğunu hatırlatan Davutoğlu, ancak BM Güvenlik Konseyi tarafından bu duruma ilişkin tek bir çözüm sunulmadığına dikkat çekti. Davutoğlu, “Siyasi farklılıklarını unutun. Suriye’nin geleceğine ilişkin bütün farklı tutumları ve yaklaşımları unutun. En azından burada yaşanan insani krize yönelik ortak bir zemin oluşturulmalıydı” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin, komşu bir ülke olarak 2,5 senedir, P5 grubuna ve Suriye içi ve dışındaki bütün aktörlere ülkedeki insani krize acil bir şekilde cevap verilmesi gerektiği mesajını verdiğini ve harekete geçilmesi çağrısında bulunduğunu söyleyen Davutoğlu, “Fakat yalnızca komşu ülkeler her geçen gün bir yenisi gelen ve gittikçe daha da endişelendirici bir hal alan zorluklarla yüzleşiyor. Biz de bu sorunlara cevap vermeye çalışıyoruz. Türkiye bu yönde 2 milyar dolar harcadı. Ancak para, bu sorunların en önemsiz olanıdır” ifadelerinde bulundu.
“BM Güvenlik Konseyi’nin Eylül ayında çıkardığı kimyasal silahlara ilişkin tasarısında Suriye’de yaşanan insani krize yönelik yalnızca bir paragrafa da yer verilmesi için oradaki bütün meslektaşlarımızla konuşarak ikna etmeye çalıştık. Ne yazık ki o paragraf tasarıya eklenmedi” diyen Davutoğlu, bu durumun, uluslararası siyasi sistemin mevcut güvenlik sorunlarına karşı yeteri kadar duyarlı olmadığının bir örneği olduğuna işaret etti. Bunun ciddi boyutta sorun teşkil ettiğine dikkat çeken Davutoğlu, “Yalnızca Suriye’den bahsetmiyorum. Filistin ve diğer konulardaki zorluklarla da yüzleşiyoruz. Uluslararası ve küresel düzenin temel kuruluşu olarak BM’nin bu konulara daha duyarlı olması gerekiyor” diye konuştu.
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Srebrenitsa’ya giderek, buradaki facianın önlenememesi nedeniyle BM adına özür dilediğini hatırlatan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Belki bir 10 sene sonra da başka bir BM Genel Sekreteri, Humus’a, Batı Guta’ya giderek kimyasal saldırılar veya katliamlar önlenemediği için özür dilemek zorunda kalacak. Ama bu süre içerisinde daha kaç bin kişi ölecek bilmiyorum” dedi.

Günün Önemli Haberleri