‘’Çin’in fabrikası’’ Türkiye’ye açılıyor

Abone ol

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Çin’in Guangzhou Uluslararası Ticaret Geliştirme Konseyi (CCPIT)tarafından organize edilen Türk - Çin ortak çalışma grubu toplantısı gerçekleştirildi.

İstanbul’da TİM’in binasındaki toplantıya TİM Başkan Yardımcısı Tahsin Öztiryaki, Guangzhou CCPIT Başkanı Zeng Kaizhang, Türk- Çin Sanayici İş Adamları Derneği (TÜÇSİAD) Başkanı Murat Sungurlu, Başkan Yardımcısı Ayhan Bermek, Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kusuşlarının temsilcileri ile Çin’in Guangdong bölgesinin üst düzey işadamları ve dernek temsilcileri katıldı. Toplantının ardından ilk Türkiye (İstanbul)-Çin (Guangzhou) Ticaret İşbirliği Konseyi oluşturuldu ve başkan ve üyeler tanıtıldı.

Konseyin Türk tarafı adına Başkanı Tahsin Öztiryaki, Başkan Yardımcısı da Murat Sungurlu olurken, konseyin Çin başkanı ise Zeng Kaizhang oldu. Konseyin üyeleri arasında MÜSİAD, TÜSİAD, TÜÇSİAD, Guangdong Türk İşadamları Derneği (GUTİAD) gibi Türk sivil tolum kuruluşlarından temsilciler de bulunuyor.

Toplantının ardından hatıra fotoğrafı çektirildi ve üyeler arasında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

-ÇİNLİ BAŞKAN: ÖNEMLİ VE GÜZEL BİR BAŞLANGIÇ YAPTIK-

Toplantının ardından Cihan Haber Ajansı (Cihan)’a konuşan Guangzhou CCPIT Başkanı Zeng Kaizhang, Guzangzhou ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok az olduğunu, bugün yeni ve güzel bir başlangıç yapıldığını söyledi. İki ülke arasındaki ticari işbirliği açısından bu oluşumun çok önemli olduğuna dikkat çeken Zeng, bunun, ilişkilerin gelişimini daha da arttıracağını ifade etti.

TİM Başkan Vekili Öztiryaki ise tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin Çin’in de dikkatini çektiğini belirterek, bu tür toplantıları Türkiye ile Çin arasındaki ticareti makul dengelemek için yatıklarını kaydetti. Ticaretin hiç bir zaman engellenemeyeceğini aktaran Öztiryaki, Çin heyetinin geliş amacının da Türkiye’de yatırım, üçüncü ülkelerde de işbirliği yapma olduğunu ifade etti.’’İnşallah hem alacağız, hem satacağız, hem de işbirliği yaparak, Türkiye’nin genel ticaretine, ihracatına katkı sağlayacağız diye düşünüyorum.’’ diye konuşan Öztiryaki, Çin’de iş yapan, yatırım yapan Türk firmalarının olduğuna değindi. TİM Başkanvekili, bugün oluşturulan konseyin, oradaki Türk firmalarının işlerini geliştirici ve sorunlarını çözücü rol oynayacağını dile getirdi. Öztiryak, Guangzhou CCPIT binasında da bir ofis açıp, işbirliğini kolaylaştırıcı yollar arayacaklarını da söyledi.

-ÇİNLİ İŞADAMLARI TÜRKİYE’Yİ VE İMKANLARINI BİLMİYOR-

TÜÇSİAD Başkanı Sungurlu da, derneklerinin Çin merkezli kurulmuş tek Türk derneği olduğunu hatırlatarak, derneklerinin hem Çin’de hem de Türkiye’de en aktif Türk sivil toplum kuruluşu olduğunu belirtti. Çinli işadamlarının Türkiye’yi ve imkânlarını yeterince tanımadığına değinen Sungurlu, bu tür ziyaretlerin artarak devam etmesiyle, ticari olarak da güzel bir ivme kazanacağına işaret etti.

Sungurlu, bugün oluşturulan konseyin etrafında sektörün ve iki ülkenin önde gelen temsilcilerinin bir araya gelerek, iş görüşmelerini burada yapıp, işadamlarını yönlendirmelerinin çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

TÜÇSİAD Başkan Yardımcısı Ayhan Bermek ise Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine herkesin odaklandığını kaydederek, bunun Türkiye’nin yarınları için çok önemli olduğunu, bugünkü toplantının da bu önemli hedefe ulaşma adına en önemli mihenk taşlarından biri olduğuna işaret etti.

-450 MİLYON DOLARLIK YATIRIMLA GELİYORLAR-

Öte yandan İstanbul, Türk ve Çinli işadamlarını buluşturacak ve 450 milyon doları aşkın ortaklık projelerinin görüşüleceği Türk Çin İş Forumu’na ev sahipliği yapacak.

Yarın Four Seasons Hotel Bosphorus’da gerçekleştirilecek forumu TİM, Guangzhou CCPIT ile TÜÇSİAD organize ediyor. Foruma Guangzhou şehri Parti Sekreteri Wan Qinliang, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cemalettin Damlacı, Guangzhou Vali Yardımcısı Chen Rugui, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Çin ve Türk iş dünyasından önde gelen işadamları katılıyor.

Forumda Guangzhou Parti Sekreteri Wan, Kadir Topbaş, TİM başkanı Mehmet Büyükekşi ve TÜÇSİAD Başkanı Murat Sungurlu, birer konuşma yapacak. Forumun ardından heyete katılan Çinli firma temsilcileri ve Guangzhou Dericiler Odası, Guangzhou Mobilyacılar Derneği, Guangzhou Ticaret Odası, Guangzhou Sanayi ve Ticaret Odaları Federasyonu gibi birçok kurum kuruluşun üst düzey yetkilileriyle görüşme imkânının bulunduğu ikili iş görüşmeleri yapılacak.

Forum çerçevesinde Guangzhou CCPIT’nin organizatörlüğünde, bölgenin en büyük kamu ve özel sektör firmalarının üst düzey temsilcilerinden oluşan 150’a yakın heyet üyesinin, beraberlerinde getirdikleri ve büyüklüğü 450 milyon doları aşkın 97 proje üzerinde ortaklık görüşmeleri yapması ve foruma katılan Türk firmalarından çeşitli alım anlaşmaları imzalaması bekleniyor.

Çin’in ekonomik açıdan 3. büyük şehri ve Hong Hong’a açılan kapısı olan Guangzhou şehrinde faaliyet gösteren Guangzhou CCPIT, 6 binden fazla üyesi bulunuyor. Bu şehir aynı zamanda dünyanın fabrikası konumundaki Çin’in fabrikası konumunda bulunan Guangdong eyaletinin merkezi.

Günün Önemli Haberleri