CHP ne istiyor?

.

Nesrin YILMAZ nesriny@internethaber.com

CHP Cumartesi günü olağanüstü toplandı ve "Barış Süreci"'nin parti içindeki sınırlarını belirledi. İçerideki kanatları tek çatı altında toplamayı amaçlayan bu toplantının asıl hedefi partinin kendi içerisindeki tutarlı duruşunu belirlemekti. Partililerin görüşlerini tek tek dinleyen Kılıçdaroğlu daha sonra söz alarak partinin bu soruna ve çözüme bakış açısının aslında değişmediğini de vurgulayarak Başbakan'dan da bir açıklama beklediklerini söyledi.

CHP'nin çözüm sürecinde kabul edemediği, Abdullah Öcalan'ın muhatap alınması. CHP lideri, görüşmelerin sonunda sadece tek tarafın açıklama yapmasını da doğru bulmuyor. Peki ne istiyor? Şeffaf bir görüşme olsun, Öcalan direk muhatap alınmasın, bir akil heyeti oluşturulsun ve mecliste görüşülsün.

CHP içerisinde sürece destek vermek istemeyen, süreci eleştirenlerin de, sürece zarar vermemesi için konuşmalarından yana değil Kılıçdaroğlu. Bir bakıma bu konuda Başbakanla hemfikir. Ama onu en çok rahatsız eden konuların başında da Başbakanın İmralı'dan gelen açıklamalar karşısında suskun davranması. CHP lideri, Başbakanın çıkıp süreçte konuşulanları, yapılan "pazarlıkları" anlatmasının doğru olacağı görüşünde.

Ok yaydan çıktı, gözler Nevruz günü Öcalan'dan gelen açıklamalarda. İmralı'ya gidecek üçüncü heyetin getireceği çözüm önerileri ve yapılması gerekenler merakla bekleniyor. Sürecin şekli şemali bu görüşmeden sonra belirginleşecek, neye benzediğini asıl o zaman hep birlikte göreceğiz.

CHP'nin Başbakan'dan beklediği açıklama da belki bu görüşmeden sonra gelir. Parlamentoda MHP haricinde herkes süreç konusunda oldukça hassas fakat CHP yine de adımlarında dikkatli olmaya kararlı. Kendi seçmenini de kızdırmak istemeyen CHP'nin duruşu da görüşmelerin tarafları kadar zor. Önümüzdeki hafta yaşanacak gelişmeler süreci nereye götürecek, süreç kaç adım ileri gidecek, geri adım var mı, bekleyip göreceğiz. Tüm Türkiye Nevruz Bayramı'nda yaşanacak gelişmeye kilitlendi diyebiliriz.