Çanakkale Batıklarına uluslararası ilgi

Abone ol

“Derinlerden Yansımalar: Çanakkale Savaşı Batıkları” kitabı, akademik komite tarafından Birleşik Krallık Milli Kütüphanesi The British Library’ye referans kitap olarak kabul edilirken, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in eşi Edinburg Dükü Prens Philip t

Vehbi Koç Vakfı ve Ayhan Şahenk Vakfı’nın işbirliğiyle Kolay Marine Ltd. Genel Müdürü Selçuk Kolay ve Derinsu Ltd. Genel Müdürü Okan Taktak koordinasyonuyla hazırlanan “Derinlerden Yansımalar: Çanakkale Savaşı Batıkları” kitabı yurtdışından da büyük ilgi görüyor.

“Derinlerden Yansımalar: Çanakkale Savaşı Batıkları” kitabı, akademik komite tarafından Birleşik Krallık Milli Kütüphanesi The British Library’ye referans kitap olarak kabul edilirken, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in eşi Edinburg Dükü Prens Philip tarafından da övgü mesajlarıyla onurlandırıldı.

Tarih boyunca çeşitli savaşların yaşandığı Çanakkale Denizi’ndeki batıkların hikayesi, Vehbi Koç Vakfı ve Ayhan Şahenk Vakfı’nın işbirliğiyle Kolay Marine Ltd. Genel Müdürü Selçuk Kolay ve Derinsu Ltd. Genel Müdürü Okan Taktak tarafından, Savaş Kavakaş ve Mithat Atabay’a katılımıyla geçtiğimiz mayıs ayında hazırlanan bir kitap ile gözler önüne serilmişti. “Derinlerden Yansımalar: Çanakkale Savaşı Batıkları” kitabı yurtdışında da büyük ilgiyle karşılandı.

Çanakkale Batıkları, Birleşik Krallık Milli Kütüphanesi’nde

33 batığın yer aldığı ve arşiv çalışmaları için İngiltere, Fransa ve Avusturya kayıtlarının incelendiği “Derinlerden Yansımalar: Çanakkale Savaşı Batıkları”, Birleşik Krallık Milli Kütüphanesi The British Library’ye referans kitap olarak kabul edildi. Kitabın Birleşik Krallık Milli Kütüphanesi’ne alınmasında değerli üyelerden oluşan seçici komitenin kararı etkili oldu. Birleşik Krallık Milli Kütüphanesi, birçok ülkeden, farklı dillerde ve içeriklerde kitaplarıyla dünyanın en büyük kütüphanesi olarak biliniyor. Birleşik Krallık Milli Kütüphanesi’nden iletilen özel mesajda, kitabın kütüphanelerinde olmasından duyulan mutluluk dile getirilirken, kendileri için çok değerli olduğu ifadesi de yer aldı.

Edinburg Dükü Prens Philip’ten övgü dolu mesaj

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi David Raddeway aracılığıyla Prens Philip’e ulaştırılan kitap, Prens Philip’ten de özel ilgi gördü. Konuyla ilgili olarak Prens Philip’in özel kalemi tarafından iletilen mektupta, Prens Philip’in kitap için teşekkürlerini sunduğu ve okumaktan memnuniyet duyacağı ifadesi yer aldı. Mektupta ayrıca Çanakkale Savaşı’nın 100. yılına yaklaşırken böylesi tarihi miras niteliğinde bir yapıtın Prens Philip’in kütüphanesinde önemli bir yer tutacağı da dile getirildi. Mektupta kitapta emeği geçen kitabın yazarları Selçuk Kolay, Okan Taktak, Savaş Kavakaş ve Mithat Atabay’a teşekkür edildi.

“Derinlerden Yansımalar: Çanakkale Savaşı Batıkları” kitabı hakkında

“Derinlerden Yansımalar: Çanakkale Savaşı Batıkları” kitabı Vehbi Koç Vakfı ve Ayhan Şahenk Vakfı’nın işbirliğiyle Kolay Marine Ltd. Genel Müdürü Selçuk Kolay ve Derinsu Ltd. Genel Müdürü Okan Taktak koordinasyonuyla hazırlandı. Kitapta tarih boyunca çeşitli savaşların yaşandığı Çanakkale Denizi’nde bugüne kadar çeşitli nedenlerden batan ve yerleri tespit edilemeyen batıklar yer alıyor. Yaklaşık iki yıl süren kitap çalışması için hem Türk, hem de yabancı misyonlardan özel izinler alındı. Araştırma çalışmalarının yapılabilmesi için özel donanıma sahip tekneler kullanıldı ve her biri konusunda uzmanlaşmış denizci ve sonar teknisyenleri ile sualtı görüntüleme ekiplerinin katılımıyla Ege’de, Çanakkale Boğazı’nda ve Marmara’da 33 batık üzerinde geniş kapsamlı çalışmalar yapıldı. 33 batık arasında Fransız yolcu gemisi Carthage, İngiliz denizaltısı E14 ve İngiliz mayın tarama gemisi Renarro da ilk defa bulunup görüntülenenler arasında yer alıyor. Kitapta 55 saniyede battığı bilinen 1894 yapımı Fransız Bouvet zırhlısı hakkında da çok özel ve yeni bilgiler var. Daha sonraki dönemlerde batmış olsa da Türk denizcilik tarihi açısından büyük öneme sahip olan Atılay ve Dumlupınar denizaltılarının batıklarına da kitabın hazırlık çalışmaları sırasında ulaşıldı. Batıkların yerinin tespit edilmesi için yasal izinlerin alınması 8 ay sürdü. Kitabın oluşum safhasında arşiv için İngiltere, Fransa ve Avusturya kayıtları incelendi. İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan kitabın aynı zamanda bir de belgeseli yapıldı. Derinlerden Yansımalar: Çanakkale Savaşı Batıkları kitabı Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi ve Yapı Kredi Yayınları Galatasaray Şubesi’nden temin edilebiliyor.

Günün Önemli Haberleri