Bu müthiş bir başarı hikayesi

Abone ol

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'ye 1 numara olmanın yolunu gösterdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 30 yıl önce sadece 3 milyar dolar ihracat yapabilen Türkiye'nin 150 milyar dolar ihracat yapar hale geldiğini belirterek, ''Enerjimizi birbirimizle kavgaya, dövüşe sarf etmezsek, bu ülkenin geleceğine harcarsak, inşallah bu ülkeyi dünyanın bir numarası haline getiririz'' dedi. 

Hisarcıklıoğlu, Aydın Ticaret Borsası Gıda Laboratuvarı'nın yeni hizmet alanının açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gelişmişlik düzeyinin hızla ilerlediğini, büyük bir başarı hikayesine imza attığını anlattı. 

Türkiye'nin özellikle son 30 yılda büyük bir hamle gerçekleştirdiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: 

''30 yıl önce sadece 3 milyar dolar ihracat yapan Türkiye'den bugün 150 milyar dolar ihracat yapan bir Türkiye haline geldik. İnsan ömründe 30 sene çok uzun olabilir ama bir milletin tarihinde 30 yıl 'bir an' demektir. Bu müthiş bir başarı hikayesi. Allah makamını cennet etsin. Rahmetli Özal ufkumuzu açtı, bizi bizden daha iyi tanıyormuş. Müthiş bir girişimci ruhumuz olduğu ortaya çıktı. Tütünden, üzümden, fındıktan başka bir şey ihraç etmeyen Türkiye'den bugün Avrupa'ya ve dünyaya sanayi malı ihraç eden Türkiye haline geldik.''

''Evdeki eşyalardan biliyorum''

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 150 milyar dolarlık ihracatının yüzde 92'sini sanayi mallarının oluşturduğunu belirterek, gelinen noktada Avrupa'da satılan her 4 beyaz eşyadan ve her 3 televizyondan birinin Türk malı olduğuna işaret etti. 

Türkiye'nin ihracat başarısını eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile yaptığı konuşmadan verdiği örnekle anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: 

''Bundan tam bir sene önce Sayın Cumhurbaşkanımızla beraber İngiltere'deydik. Yanıma eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw oturdu. Hemen Türkiye'nin tanıtımını yapmaya başladım, sanayisini anlattım. 'İtalya ile Çin'in arasındaki bu geniş coğrafyada en güçlü ülke ekonomik açıdan Türkiye' dedim. 'Anlatma, anlatma biliyorum' dedi. Kendisine Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönemdeki raporlardan mı bildiğini sordum. 'Yok, evden biliyorum' dedi. Şaşırdım, 'nasıl' dedim. 'Evdeki çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, hepsi Türk malı' dedi.''

En büyük 10 ekonomi arasına girme hedefi

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin cumhuriyetin 100. yılının kutlanacağı 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini hatırlatarak, belirlenen hedefin her vatandaşı ilgilendirdiğini vurguladı. 

Kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolar seviyesinde olduğunu, 2023 hedefine ulaşıldığında 25 bin dolara çıkacağına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: 

''Bugüne göre hepimizin 2,5 misli daha zengin olması' demektir bu. Benim atalarım dünyada 3 kıtaya birden hükmetmiş. Benim atalarım başka milletin tarihinde olmayan 16 imparatorluk kurmuş. Kurduğumuz devlet sayısı 252 civarında. Bize yakışan birincilik. Enerjimizi birbirimizle kavgaya, dövüşe sarf etmezsek, bu ülkenin geleceğine harcarsak, inşallah bu ülkeyi dünyanın bir numarası haline getiririz.'' 

Günün Önemli Haberleri