BMW'deki Türkçe yasağı skandalında yeni gelişme

Abone ol

Alman otomobil devi BMW bir fabrikasında çalışan bir ustabaşı, skandal bir karara imza atarak şirkette çalışan Türk vatandaşların kendi aralarında Türkçe konuşmasına yasak getirmişti. BMW, iddiaları yalanlamıştı ancak yasağın kaldırılmasını isteyen Murat Yılmaz'ı çıkışını vermek için ifadeye çağırdı.

MW'nin Münih kenti yakılarındaki Garching Fabrikası'nda bir vardiyada bir ustabaşı, Türk çalışanların kendi aralarında Türkçe konuşmalarını yasaklamıştı. 50 farklı milletten 7 bin kişinin çalıştığı fabrikada Türkçe konuşmaya getirilen yasak, çalışanlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Alman Bild gazetesi, bir ustabaşının 20 Türk işçiyi aynı vardiyaya aldığını, ancak aralarında Türkçe konuşmalarını yasakladığını yazmıştı. Türkçe yasağını getiren ustabaşı işinde kalırken, yasağın kaldırılmasını isteyen işyeri temsilcisi Murat Yılmaz son gelişmeleri şöyle anlattı:

İfadeye çağırdılar
“20 işçi arkadaş ustabaşının kendilerine Türkçe yasağı getirdiği şikâyetinde bulundu. Şirketin insan kaynaklarına bir mail gönderdim. İleride fabrikada çalışan başka milletten işçilere de anadil yasağı getirileceği tehlikesine dikkat çekerek, yasağın kaldırılmasını istedim.

Olayın kamuoyuna yansıması üzerine işyeri temsilciliği işten çıkış vermek için beni ifadeye çağırdı. İfade vermeye gitmedim. Doğrudan avukatıma başvurdum. Türkçe konuşma yasağı getiren ustabaşı işinde kalırken, ben şikâyet ettiğim için işten çıkarılmak isteniyorum.” 

Günün Önemli Haberleri