Bir dahaki sefer Türkçe öğrenip geleceğim

Abone ol

Gambia Cumhurbaşkanı Jammeh, Abdullah Gül'e canlı yayında söz verdi: "Söz veriyorum bir dahaki gelişimde Türkçe konuşmayı da öğrenmiş olacağım."

İNTERNET HABER- ÖZEL İÇERİK

Cumhurbaşkanı Gül, Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh ile ikili basın toplantısı düzenledi.  Basın toplantısında çeşitli ikili anlaşmalar imzalanırken Gül ve Jammeh ise birer konuşma yaptılar.

Gambia Cumhurbaşkanı Jammeh, bir yandan Türkiye'ye yardımları için teşekkür ederken, "kıyı şeridimizdeki arazilerden Türk girişimciler nereyi isterse vereceğiz, yeter ki otelimiz olsun" diyerek çağrıda bulunmayı ihmal etmedi. 

GÜL GAMBİA TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİ ANLATTI

1960'da Gambia'nın bağımsızlığını ilan etmesinin hemen ardından iki ülkenin diplomatik ilişkiler kurduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, Gamibia'nın Afrika'nın dünyaya açılan önemli bir kapısı olduğunu hatırlattı ve 1991 yılından beri TSK'nın Gambia Silahlı Kuvvetlerine eğitim verdiğini, Jandarma Kuvvetlerinin kurulmasında ve eğitimlerinde önemli katkı olduğunu söyledi. İlişkilerin sağlam temelleri olduğunu söyleyen Gül, Gambia'nın Kıbrıs dahil, uluslararası konularda Türkiye'yi desteklemekte olduğunu hatırlattı.

TÜRKİYE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI İMZALAYACAK

Serbest Ticaret Anlaşmasının imzalanması için çalışmalar da yapıldığını anımsatan Gül, Türkiye'nin BM bünyesi içinde Gambia ile önemli programlarda yer aldığını, 2012'den itibaren kolaylaştırıcı olarak Gambia ile ilişki kurulduğunu söyledi. TİKA'nın Gambia'daki faaliyetlerini arttırmasını beklediğini söyleyen Gül, Afrika'daki açılım projesi çerçevesinde, Afrika'nın problemlerini Afrika halklarının sırtına yüklemenin insani açıdan yanlış olduğunu anlattı.

Güçlü olan Türk-Gambia ilişkilerinin daha da güçlendirildiğini, savunma sanayi alanında ilişkilerin daha da güçlendirileceğini söyleyen Gül ziyaretin başarılı olması dileklerini de iletti.

YETER Kİ TÜRK GİRİŞİMCİLER OTEL YAPSIN

Yahya Jammeh, BM'nin barış koruma güçlerinin kullanılmadığını çünkü Gambia'da Türk subayların eğittiği Gambia Silahlı Kuvvetlerinin barışın koruyucusu olduğunu söylediği konuşmasında, en son 17 yıl önce Türkiye'ye geldiğini söyledi. "Herşeyin çok olumlu bir şekilde değiştiğiini gördüm… Biz kardeşimizden görmek öğrenmek istiyoruz. Her alanda Gambia'ya Türk girişimcilerini bekliyoruz. Afrikanın geri kalanında merkez olarak kullanmanız için bir üs olarak kullanmanızı bekliyoruz Gabmia'yı. Eskiden turist gelsin diye dua ederdik, şimdi otelimiz olsun diye dua ediyoruz. Kıyı şeridinde hangi araziyi isterseniz onu Türk girişimcilere bahşetmeye hazırız."  diyen Jammeh şöyle devam etti:

1 NUMARALI MÜTTEFİKİMİZSİNİZ

"Sizler Gambia'nın 1 numaralı müttefiki konumundasınız, sayın büyükelçimize de şanına yakışır bir arazi tahsis edeceğiz. Biz her konudaki 1 numaralı müttefikimiz Türkiye, bizim için Avrupa ile ilişkilerde de çok önemli. Çok teşekkür ederim, hem size sayın Cumhurbaşkanı hem de ülkenize… Bizim emniyet personelimiz ve diplomatlarımıza eğitim ve yardımlarınız için de teşekkürler. Söz veriyorum bir dahaki gelişimde Türkçe konuşmayı da öğrenmiş olacağım."

Günün Önemli Haberleri