Binlerce işçi o ücreti alabilecek

Abone ol

Yıllarca kadro bekleyen taşeron işçiler geçen yıl kadroya alındı ancak sonrasında ise ilave tediye olarak bilenen ikramiye sorunu ile karşılaştı. Yargıtay son verdiği kararla kamu ve belediye işçileri arasındaki farkı kaldırdı.

Taşeron işçiler kadro alındı ancak ilave tediye olarak adlandırılan ikramiyeleri konusunda iki farklı uygulama ile karşılaşıldı. Kamuda çalışan işçilere “ilave tediye” adı altında yılda iki aylık ücret karşılığı ikramiye ödeniyor.  Aylık 26 günlük çalışma üzerinden toplam 52 günlük ilave tediye, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenen tarihlerde yapılıyor.

Belediyelerde ve iştiraklerinde çalışan işçiler de diğer kamu işçileri gibi ilave tediyeden yararlanıyor. Ancak bazı belediyelerin bu konuda tereddütte kalması ilse bazı belediyeler, kadroya geçirdikleri işçilere ilave tediye ödemedi.

YARGITAY ÖNCE OLMAZ DEDİ
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi de taşeron işçiler tarafından açılan davada geçen yıl mayıs ayında verdiği kararda, belediye şirketinin kamu kuruluşu değil, özel hukuk hükümlerine tabi şirket olduğunu belirtti. Bu karar belediye işçilerinin beklentilerini boşa çıkartırken, yargıdan peş peşe iki sevindirici karar geldi.

Antalya Bölge İdare Mahkemesi (BAM) 9. Hukuk Dairesi ile Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin verdikleri son kararlar işçileri yeniden ümitlendirdi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 27 Kasım 2018 tarihli dava dosyası İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait İETT’de, taşerona bağlı olarak çalışan bir işçi tarafından açıldı. İşçi, İETT’de çalışan işçilere ödenen ilave tediyenin kendisine de ödenmesini talep etti.

SON SÖZÜ YARGITAY SÖYLEDİ
Taşeron firmanın yüzde 99 hissesinin doğrudan belediyeye, yüzde 1’inin ise belediyenin bir iştirakine ait olduğuna dikkat çekilen kararda, işçilerin işe alınmalarında, işin yapılmasında ve işin yönetiminde İETT’nin söz sahibi olduğu, işveren yetkilerini kullandığı kaydedildi. Yargıtay, işçinin başından beri İETT çalışanı olarak kabul edilmesine hükmetti.

İŞÇİLER ÜMİTLENDİ
Yargıdan gelen lehteki kararlar işçileri ümitlendirdi. Belediyelerce kurulan şirketler üzerinden kadroya alınan ve sayıları 450 bini bulan eski taşeron işçileri, ilave tediye talebiyle dava açmaya başladı.

Günün Önemli Haberleri