Bebeği emzirmek meme ve yumurtalık kanserini önlüyor

Abone ol

Anne sütü bebek için hayati önemde. Üstelik anneye de faydalı. Çocuğunuzu emzirdiğinizde meme ve yumurtalık kanseri riski azalıyor.

Anne sütü, bebeklerin sağlığı ve gelişimi için ihtiyacı olan besin ve mineraller açısından benzeri olmayan mucize bir besin. 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası’nda anne sütünün yararları bir kez daha gündeme gelirken, emzirmenin bebek ve anne sağlığı açısından önemine de vurgu yapılıyor.

Özellikle ilk 6 ayda anne sütü ile beslenen bebeklerin daha az enfeksiyona yakalandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç, “İlk aylarda anne sütü ile beslenen bebeklerde hastalık riski oranı azalır, daha az çocukluk çağı obezitesi sorunu yaşar, zeka gelişimleri de mama ile beslenen çocuklardan fazladır. Yeni doğan bebek için en ideal mucizevi besin olan anne sütünde aslında her hastalığın ve sorunun çözümü var” diye konuştu.

BAŞARILI DOĞUM EMZİRME İLE TAMAMLANIR

Doğum sürecinin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Op. Dr. Cüneyt Genç, anne sütünün koruyuculuğu ve yararları ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Doğum sonrası eğer anne, bebeği emziremezse yapılan başarılı doğumun hiçbir önemi kalmaz. Anne sütü ile beslenme, yeni doğmuş bireyin en sağlıklı besini olduğu kadar hakkıdır da. Her anne de hem emzirme deneyimini yaşamak hem de doğanın bu mucizevi besinini canının parçası bebeğine vermek ister. Doğumdan sonra ilk beş gün gelen süt (kolosturum) az miktarda olmasına rağmen olgun sütlere göre çok daha fazla büyüme ve antienfektif ögeler içerir. Anne sütünde bulunan protein oranı, hayvan sütlerine oranla daha az olmasına rağmen enfeksiyonlara karşı koruyucu bir kalkandır. Her anne bebeği için en uygun sütü ürettir. Örneğin prematüre doğum yapan annelerin sütleri diğer anne sütlerine oranla daha fazla büyüme faktörü içerir.

BEBEĞİN SİNİR SİSTEMİNİN DE SAĞLIKLI GELİŞİMİNİ SAĞLAR

Hiçbir mama ve süt anne sütünün yerini tutamaz. İlk 6 ay bebeğin büyümesinde ve gelişmesinde ihtiyacı olan enerji, protein, yağ, vitamin ve mineraller anne sütünden yeterince karşılanıyor. Bebeğe gerekli olan bütün mineralleri sunan anne sütü doğumdan sonra tüm bebeklere D ve K vitamini desteği sağlıyor. Bebeğin hassas sindirim sistemi anne sütünde bulunan mineral ve proteinleri daha kolay sindiriyor ve bebeğin sinir sisteminin de sağlıklı gelişmesini sağlıyor. Böylece anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık, gaz ağrısı ve pişik olasılığı daha az görülüyor.”

EMZİRME, MEME VE YUMURTALIK KANSERİ RİSKİNİ AZALTIYOR

Emzirmenin bebek sağlığına faydalarının yanı sıra anne sağlığında da etkin bir rolü olduğuna dikkat çeken Dr. Genç, şu bilgileri verdi: “Emziren annelerde meme ve yumurtalık kanseri oluşma riski azalıyor. Doğumdan sonra annenin iç organları ve ruhu da tazeleniyor. Emziren anne ve bebek arasındaki duygusal bağ güçleniyor. Anne, hastalıklara karşı daha dirençli oluyor. Emzirmek memede süt birikiminden dolayı oluşan komplikasyonları ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda lohusa dönemindeki bir anne bebeğini emzirmeye devam ettiğinde, emzirme sırasında salgılanan oktitosin hormonu sayesinde rahimi kendini yeniliyor ve doğumdan önceki haline hızlı bir şekilde geri dönmesini sağlıyor”

Günün Önemli Haberleri