Baykal'ın istifasına ilk tepkiler

Abone ol

Deniz Baykal'ın 'kaset şokunun' ardından CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa etmesinin yankıları sürüyor. İstifa kararı için kim neler söyledi?

BAYKAL'IN KARARI SÜRPRİZ OLDU

CHP sözcüsü Mustafa Özyürek:

Biraz önce Genel Başkanımızı uğurladık. Bu karar bizim için sürpriz oldu. Kendisi istifa kararı aldığını söyledi.

Hepimizde bir şok etkisi yaptı beklemediğimiz yaptı.

Çirkin bir komploya hem Genel Başkanımız hem de CHP kurban edilmeye çalışılıyordu. Genel Başkanınız az önce anlattığı gerekçelerle istifa etti.

Bu bizim için zor birim durum çünkü CHP ile Deniz Baykal özdeşleşmiştir.

Kendisinin de ifade ettiği gibi kendisi ile ilgili kararı aldığı, bundan sonraki kararın CHP’ye ait olduğunu söyledi.

CHP’nin mücadelesi sıradan bir partinin mücadelesi değildir. Demokrasiyi yaşatma, Atatürk ilkelerini Türkiye’de hakim kılma mücadelesidir.

Partimiz enn ufak bir yara almadan devam edecektir. Genel Başkanımız Deniz Baykal da her türlü yardımı yapacağını söylemiştir.

Amacımız, Sayın Genel Başkanımızın bu sorumluluğu tekrar üstlenmesidir. Ama kendisi “Ben bu kurultaya katılmayacağım” dedi.

CHP’liler Sayın Deniz Baykal’ın çizdiği doğrultuda yürümeye devam edecektir.

CHP, 2. cumhuriyetçi liberal bir parti olmayacaktır. Bu CHP’nin temel çizgisidir.

Bütün arkadaşlarımız istifa etmemesi için ısrar etti. Özellikle benim gibi 1960’lı yıllardan beri beraber mücadele veriyorsanız bu zor bir ayrılıktır. Ama bu sürekli bir ayrılık değildir. Mücadelemizde yine birlikteyiz.

Sayın Baykal, bazılarının dediği gibi koltuğuna yapışan biri değil gereğini yapan biri olduğu ortaya çıktı.

BAYKAL GÖREVE ÇAĞRILIRSA GELMEME ŞANSI YOK

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen:

Örgütümüz daha güçlü bir şekilde mücadelesine devam edecektir. Ancak Baykal da göreve çağrılırsa gelmeme şansı yoktur. Hükümet bu üzerindeki kara lekeyi derhal temizlemek zorundadır.

BAYKAL BİZE ABİLİK YAPACAK

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin:

Böylesi kalleşçe bir komplonun içine sokulması sadece Sayın Baykal’a değil CHP’ye ev Türkiye’ye de yapılmıştır.

Daha bir hafta önce Sayın Başbakan elimde daha ne kasetler var dedi. Bir başbakan böyle konuşur mu?

86 yıllık CHP bugünden sonra 81 ildeki CHP’liler günde 5 saat çalışıyorsa 24 saat çalışacaktır. Bu iktidardan kurtulmak için bunu yapacağız.

Sayın Genel Başkanımız artık bize ağabeylik, babalık yapacak. İstifa edip gitmekle olmaz.

Bütün bunları atlatacağız. Türkiye’nin CHP iktidarına ihtiyacı vardır.

BÖYLE NOKTALANMAMALIYDI

Hürriyet Gazetesi yazarı Tufan Türenç:

Türk siyaseti için büyük bir kayıptır. Ama şunu söylemeliyiz tüm isyasetçiler için örnek bir davranış sergilemiştir.

Çok üzgün olduğumu belirtmek istiyorum.

Kendisine saygı duymaktan başka bir şey yapamam. Son derece onurlu bir davranış gösterdi. Dilerim tüm siyasetçilere bu davranış örnek olsun. Bu davranışın partiyi de zor durumda bırakacağına inanmıyorum.

Böyle onurlu bir lidere sahip olan parti varlığını daha da güçlendirerek devam edecektir diye düşünüyorum.

Baykal için çok üzgünün. Böyle noktalamamaydı. Bu iğrenç komploculara en iyi dersin verilmesi ve gerekir.

BAŞBAKAN’IN OMUZLARINDAKİ YÜK ARTTI

Hüseyin Gülerce – Zaman Gazetesi yazarı:

Ortaya çıkan bu durumun CHP ile sınırlı kalacağını sanmıyorum. Uzun bir zamandır solda yeni bir yapılanmadan bahsediliyordu. İstifa kararı yeni gelişmeleri de beraberinde getirecektir.

Sayın Baykal’ın Sayın Başbakan’ı hedef göstermesi acaba kutuplaşmayı arttırır mı? Sayın Başbakan’ın omuzlarında çok büyük bir yük var. O yük şu anda daha da arttı.

ÇOK ÜZGÜNÜM

Hikmet Çetin – CHP Eski Genel Başkanı:

Çok üzgünüm. Benim kendisiyle 54 yıllık dostluğum var.

Birlikte mücadelemiz oldu. Eşi benim sınıf arkadaşım. Böylesine bir yakınlığım dostluğum var. O bakımdan çok üzgünüm.

Bütün gençlik yıllarımda bütün emeğimi CHP’ye verdim. Şu veya bu nedenle ayrılmak zorunda kaldım. Ama Deniz Bey’le dostluğum hiç değişmedi.

BAYKAL'IN KENDİ KARARI

DSP Genel Başkanı Masum Türker:

Bu konuda bir şey söylemek mümkün değil. Baykal’ın kendi kararıdır. Bu konuda yapılan bir şantajı Sayın Baykal’ın siyaset hakkına engel hareketi olarak görüyorum. Olayın içyüzünü bilmiyorum. İstifayı kendisinin baskılara karşı mücadelesini sürdürmek için yaptığı bir davranış olarak görüyorum.

SAYGI GÖSTERMEK LAZIM

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan:

Kendi kararıdır saygı göstermek lazım

SAADET PARTİSİ LİDERİ KURTULMUŞ: "BAYKAL ONURLU DAVRANIŞ GÖSTERDİ"

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP lideri Baykal'ın istifasının kendi kişisel karar olduğunu ifade ederek, tüm Türkiye'nin bu karara saygı duyması gerektiğini söyledi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Kurtulmuş, yaptığı açıklamada, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasını değerlendirirken, "Sayın Baykal'ın kendi kişisel kararıdır. Tüm Türkiye'nin saygı duyması lazım. Sayın Baykal bu aşamada onurlu bi siyasetçiye yakışacak şekilde davranmıştır. Bu davranışı takdir ediyorum, bize de saygıyla karşılamak düşüyor. Tüm Türkiye'ye ve CHP'ye hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

CİNDORUK: BAYKAL, PARTİSİNİN VİDEO OLAYI İLE İRTİBATINI KESTİ

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Deniz Baykal’ın istifa ederek, partisinin video olayı ile irtibatını kestiğini belirtti. Cindoruk, “Sayın Baykal’ın hareketi çok doğru. Onurlu bir siyasetçi, bir genel başkan, lider gibi hareket etti” dedi.

DP Genel Başkanı Cindoruk, internette yayımlanan Baykal’ın özel görüntülerine işaret ederek, “Sayın Baykal’a yönelik bu saldırıyı kınamak istiyorum” dedi. “Gerçekten CHP’nin büyük kongresinin yapılacağı günlerde böyle bir saldırının rastlantı olduğunu düşünmek zor” diye konuşan Cindoruk, “Bu Sayın Baykal’ın kişiliğine karşı yapılmış bir saldırıdır. Bunu yapabilecek çok kişi düşünebilir. Çünkü böylesine karizmatik bir lidere, bir genel başkana bu çeşit sürprizler hazırlayacak çok muhataplar arka arkaya sayılır. Hükümet otoritesinin ‘bu işte payı var mı’ diye düşünülebilir” dedi.

Baykal’ın istifasının çok doğru bir hareket olduğunu söyleten Cindoruk, “Onurlu bir siyasetçi, bir genel başkan, lider gibi hareket etti. Bu istifa ile partisi ile bu çirkin olayın irtibatını kesti. Sadece şahsının üzerine aldı, partisini bu ilişkinin dışında tuttu. Bu komplo ise bunu ispat etmek hem hükümete, Sayın Baykal’a düşüyor. Temennim bunun bir komplo olduğunun ortaya çıkmasıdır” diye konuştu.

DSP’Lİ ERÇELEBİ: “TÜRK SİYASETİ KAYBETMİŞTİR”

DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, Deniz Baykal’ın istifasını “Türk siyaseti açısından bir kayıp” olarak değerlendirdi. Erçelebi, “Bu, Türkiye’de siyasetçilerin korunaklı olmadığını gösteriyor” dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın özel görüntülerinin internette yayımlanmasının “çok çirkin” olduğunu söyleyen Erçelebi, “Türk siyaseti kaybetmiştir. DSP olarak gerçekten olayı ve yöntemi hiç uygun bulmuyoruz. Türk siyasetinde mücadele bu tür şeylerle olamaması lazım” dedi.

BDP’Lİ SAKIK: BAYKAL GERİ DÖNER

TBMM İdare Amiri ve BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın istifasını, “İstifa kararı sürpriz olmadı ama konuşmasının satır aralarında geri döneceği mesajı var” dedi.

Sakık, “Birkaç gündür olup bitenleri süzgeçten geçirince Sayın Baykal’ın istifası sürpriz olmadı. İstifa kararını bekliyorduk. Ancak birkaç gün sonra ne olur, bilinmez. Bu süreçleri daha önce de yaşadık. Konuşmasının satır aralarında yeniden dönebilirim mesajı veriyor. Göreve talipli olduğunu söylüyor, tekrar dönerse benim için sürpriz olmaz” diye konuştu.

- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, parti genel merkezinde iktidarı suçlayarak istifa etmesi gözleri AK Parti'ye çevirdi. AK Parti'den ilk tepkiler ise gecikmedi.

BURHAN KUZU: ANAYASA KOMİSYONU BAŞKANI

İNTERNETHABER'e konuşan AK Partili Burhan Kuzu, bir hukukçu olarak kaset konusunu doğru bulmadığını ifade etti. Olay karşısında üzüldüğünü söyleyen Kuzu, AK Parti'ye yönelik suçlamaları kabul etmedi.

İŞİMİZ YOK DA KASETLE Mİ UĞRAŞACAĞIZ

Baykal'ın yaptığı açıklamayla AK Parti'yi yıkmaya çalıştığını belirten Burhan Kuzu " Bu açıklamalarında AK Parti'yi yıkmaya çalışıyor. Bu da işin en çirkin yanıdır. İşimiz yok da kasetle mi uğraşacağız?" dedi.

Kuzu sözlerini şöyle noktaladı:

"Bunun CHP içinden yapılmış bir komplo olduğunu düşünüyorum. Parti kendi içinde yeni bir yapılanmaya gitmek istiyor. Kasetin kongreden kısa bir zaman önce çıkması bunun en büyük göstergesidir. Bu konuda iktidarı suçlamak tutacak bir iddia değildir"


KENDİ ÇEVRESİNE BAKSIN


AK Partili Dengir Mir Mehmet Fırat öncelikle Baykal'ın bu şekilde bir siyasetçi olarak üzgün olduğunu söyleyerek, "Biz kendisinden çok eminiz. Böyle gayriahlaki yollara girmeyiz." dedi.

Basındaki görüntüleri tek kelimeyle iğrenç bulduğunu söyleyen Fırat, Baykal'ın iktidarı suçmalarına ise "Birini suçlamak istiyorsa yakın çevresine baksın..."

Günün Önemli Haberleri