Batık banka mağdurlarına müjde

Abone ol

Kocaeli'de yaklaşık 300 kişi, 1999 yılında Yurt Bank off-shorea yatırdıkları paraları geri almak için başlattıkları hukuk savaşını kazandı.

Off-shore mağdurları bilirkişi hesaplamasıyla yatırdıkları paraların yaklaşık 6 katını almaya hak kazandı.

Yargıtay'ın Bursalı işadamı Mücdat Mançu'nun Yurt Off-Shore yatırdığı 205 bin liranın 1.2 milyon lira olarak geri ödenmesine hükmetmesi Kocaeli'de paralarını off-shore hizmetine yatıran vatandaşlar için emsal teşkil ediyor.

1999-2003 yılları arasında gerçekleşen bankacılık operasyonları sırasında toplam 21 off-shore bankasının yönetimi kamuya geçmesinin ardından Kocaeli'de paralarını bilmeden off- shore hizmetine yatıran yaklaşık 300 kişi başlattıkları hukuk savaşını kazandı.

Off - shore mağdurlarının açtığı dava, 2004 yılında Kocaeli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi. Mağdurların Yargıtay'a başvurmasının ardından 2008 yılında dava yargıtay tarafından onandı ve bilirkişinin paraların faizini hesapladıktan sonra off- shorezedelere ödenmesini hükmetti. Ancak paraların off- shore hesabından değil de mevduat hesabından görülmesine karar verildi.

PARALARINI ALMAK İÇİN YETKİLİLERDEN YARDIM BEKLİYORLAR

O dönem tüm birikimlerini bilmeden off-shore'a yatırdıklarını belirten mağdurlar mahkemeden lehlerine sonuç çıkmasına rağmen paralarını alacak bir muhatap bulamıyor. Yurdanur Turan, 8 bin 500 TL, İclal Uzar 5 bin TL, Hülya Vural 15 bin TL, Neriman Öztan 8 bin TL olarak 1999 yılında yatırdıkları paraların bilirkişi raporuna göre yasal faizlerle birlikte 6 katını almayı bekliyor. Bursa'da da açılan davanın kendileri için örnek olduğunu söyleyen mağdur vatandaşlar, paralarını alabilmek için yetkililerden yardım bekliyor.

12 yıl önce tüm birikimlerine off-shore adı altında Yurt Bank'a yatıran Hülya Vural, "Yargıtay bizi haklı buldu. Çünkü off- shore diye bir şey yok. Bize yapılan bankacıların kurduğu bir tuzak. Bizim yatırdığımız paralar hiçbir zaman bankalara gitmemiş. Bunca yıllık zararımızın aynen Bursa'da olduğu gibi tazmin edilmesini istiyoruz" dedi.

Günün Önemli Haberleri