Barrosodan demokrasi tarifi

Abone ol

AB Komisyonu Başkanı Barroso, Meclis'te konuştu. Laiklikten, türbana, terörden, AB üyeliğine kadar bir çok konuya değindi.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, TBMM Genel Kuruluna hitaben yaptığı konuşmada, laiklikten, türbana, terörden Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine kadar bir çok konuya yer verdi.

PKK TERÖR ÖRGÜTÜDÜR

Terör nedeniyle hayatını kaybeden ailelere, terör kurbanlarına, ''çok iyi anladıklarını'' söylemek istediklerini ifade eden Barroso, ''Türkiye ile beraber, teröre karşı mücadelesinde yan yana duruyoruz. PKK Kongragel, herhangi bir şüphe olmaksızın, terör örgütüdür. Ve AB'nin terör örgütleri listesinde yer almaktadır. Bu konuda herhangi bir yanlış anlaşılma yoktur. Bizler teröre karşı ortak mücadelemize devam etmeliyiz. Artan bir şekilde devam edeceğiz'' dedi.

Barroso, Güneydoğu'daki sorunların çözümünün, kapsamlı bir strateji çerçevesinde gerçekleştirilebileceğine inandıklarını dile getirerek, bu çabaların, bölge içerisinde sosyo-ekonomik gelişmelerle desteklenmesi gerektiğini düşündüklerini belirtti. Barroso, Kürt kökenli Türk vatandaşlarının kültürel ve siyasi haklarının da sağlanarak desteklenebileceğini söyledi.

Hükümetin, bu konuda bir plan üzerinde çalıştığına işaret eden Barroso, bu konunun detaylarını en kısa sürede duyabileceklerini umut ettiklerini ifade etti.

TÜRKİYE REFORMLARA ODAKLANMALI 

Konuşmasında, Türkiye'nin AB üyelik sürecine de değinen Barroso, ''Türkiye'nin reformlara odaklanması gerekir, müzakere sürecinde en iyi garantiyi bu yolla alacaktır'' diye konuştu.

DEMOKRASİ TARİFİ

"Türkiye AB yolunda önemli adımlar atmıştır. İfade özgürlüğü demokrasi için temel haktır. Türkiye bir dizi güvenlik tehdidi ile karşı karşıyadır. Kültürel kimliklerimiz sorgulanmaktadır.

Türkiye'de laiklikle ilgili tartışmaların öneminin farkındayım. Her ülke kendisine ilişkin tartışmaları yaşamıştır. Başörtüsü konusunda da benzer durum söz konusudur. AB'nin böyle bir sorunu yoktur. Bu kişinin kendi kararı ve kendi insiyatifine bağlıdır."

AB'NİN TÜRBAN TAVRI OLAMAZ

Barosso yaptığı konuşmada, TCK'nın 301. maddesinin değiştirilmesini isteyerek, bu konuda AB standardını ile aynı noktaya gelinmesini istedi. Laiklik ile ilgili çalışmaları yakından izlediklerini bildiren Barosso, AB'nin türban için bir tavrı olmasının beklenmemesini söyleyerek, "Bu konuda bir AB standardı yok" dedi.

Günün Önemli Haberleri