Bakın Ay nasıl kuru üzüm gibi büzüşüyor!

Abone ol

NASA, Ay'ın küçüldüğünü keşfetti. Ay küçülüyor aynı zamanda küçülürken depremlerle birlikte sarsılıyor.


İndependent'da yayınlanan habere göre son 10 yılda Ay’ın içerden soğudukça bir üzüm gibi büzüştüğünü ortaya koyan bilim adamları aynı zamanda küçüldüğünü de belirtmişlerdi. Bu küçülmenin ise onun tüm yüzeyinin “ters fay” adı verilen falezlerle kaplanmasına yol açtığını bulmuştu.

NASA uçuşlarından elde edilen verilerle yapılan yeni bir analiz göre Ay’ın hala küçülebilmesi mümkün. Bulgulara göre Ay küçülürken, ters faylarda depremler meydana geliyor ve Ay bu falezler boyunca sarsılıyor.

Ay kuru üzüm gibi büzüşüyor

Bilim insanları bunun örneğini üzüm kurumasına benzetiyorlar. Üzümün kuruyarak büzüşmesi gibi olduğunu belirtiyorlar. Fakat üzümün derisinin esnekliğini taşımadığı için, Ay'ın etrafındaki kabuğun kırılgan olduğu ve büzülmenin meydana gelmesiyle parçalandığı belirtildi.

NASA’ya göre, kabuk hareket ettikçe faylar oluşuyor ve kabuğun bir kısmı diğerinin üzerine itiliyor. Bunun sonucunda ise kilometrelerce uzunluktaki sıradışı görünümlü dik falezler oluşuyor.

Depremlerin sebebi tespit ediliyor

Araştırma, 1960 ve 1970'lerde kaydedilen sismik verileri işleyen bir algoritma sayesinde yapıldı ve Ay yüzeyinde gerçekleşen depremlere ışık tutarak, depremlerin nereden geldiğinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı oldu.

Depremlerin nereden geldiğine dair yeni konum verileri belirlenebilirse, bunlar 2010’da NASA'nın Ay Yörünge Kaşifi’nin (Lunar Reconnaissance Orbiter) fotoğraflarını kullanan çalışmadaki fay görüntülerinin en üstünde yer alabilecek.

Ay'da halen tektonik aktiviteler var

Araştırmacılar bu iki veriyi karşılaştırarak, gürültülerin en az 8’inin asteroitsonucu değil, Ay yüzeyinin altındaki plakaların hareket etmesi sonucu meydana geldiğini buldu. Bu, Nature Geoscience adlı bilimsel yayında yer alan araştırmanın Ay'da halen tektonik aktivitelerin gerçekleştiğini doğrulamasına yardım ediyor.

Günün Önemli Haberleri