Bakanlık harekete geçti Osimhen transferi için Galatasaray'a 15 milyon Euro KDV
Abone olYıldız futbolcu Victor Osimhen transferi başta olmak üzere Süper Lig devlerinin yeni sezon öncesinde imza attığı büyük bütçeli transferler sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti. Son günlerde gündeme oturan Osimhen transferi için de Galatasaray 15 milyon Euro KDV ödemek zorunda kalacak.
Son günlerde Vergi Müfettişleri kulüpleri incelerken
yurtdışından transfer edilen futbolcuların mevcut sözleşmelerinin
erken feshedilmesi nedeniyle ödenen tutarları gayrimaddi hak
sayarak yüzde 20 stopaj (kurumlar vergisi kesintisi) yüzde 20 de
KDV ödenmesi gerektiği yönünde cezalar yazmaya başladı.
Mahkeme ise çoğunluğu AB'den olan futbolcular için çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları gereği stopajı iptal ederken KDV yönünden onandı. Süper Lig'de son 5 yılda 4 büyük kulüp yaklaşık 730 milyon Euro'luk bonservis ödemesi yaparken şimdi bu işlemden kaynaklı 146 milyon Euro'luk KDV cezası ile yüzyüze.
Son günlerde gündeme oturan Victor Osimhen transferi için de Galatasaray 15 milyon Euro KDV ödemek zorunda kalacak. Uzmanlar transfer edilen futbolculara erken ayrılma nedeniyle ödenen paranın bonservis değil tazminat olduğunu ve bu nedenle vergi alınmaması gerektiğini belirtiyor.
Ceza kesilmeye başlandı
Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre sezona giriş yapan futbol kulüplerini vergi ile ilgili de zor bir süreç bekliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Vergi Müfettişleri son günlerde kulüpleri denetlerken yurtdışından transfer edilen futbolcular için ödenen erken fesih bedellerini gayrimaddi hak sayıp yüzde 20 stopaj (kurumlar vergisi kesintisi) ve yüzde 20'de KDV cezası kesmeye başladı.
Müfettişler, İstanbul Vergi Dairesi'nin 1 Temmuz 2014'te verdiği
bir görüşe (özelge) dayanarak kulüplere iki ayrı vergi için ceza
keserken kulüpler buna itiraz edip mahkemeye gitti. Mahkeme ise
çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları gereği Avrupa Birliği'nden
transfer edilen futbolcular için ödenen bonservis üzerinden yüzde
20 tutarında stopaj kesilemeyeceği kararına vardı.
Son 5 yılı ödeme zorunluluğu
Maliye'nin karşı taraf yani transferin yapıldığı kulüp tam
mükellef olmadığı için kulüplerin vergi sorumlusu sıfatıyla yüzde
20 KDV'yi ödemek zorunda olduğu yaklaşımı ise doğru bulundu.
Kulüpler bu ödemeyi yaptıktan sonra aynı dönemde ödeyeceği KDV'den
indirebiliyor. Bu yıl eğer tüm kulüplere bu cezalar kesilirse
özellikle büyük kulüpler, normalde ödeyeceği KDV miktarı da fazla
olduğu için bu ödediği KDV'yi daha sonra mahsup edecek yani
indirecek. Bu konuda sorun ise vergi yasaları gereği 5 yıl geriye
doğru inceleme yapıldığında bulunacak bu KDV farklarını kulüplerin
indiremeyecek ve ödemek zorunda kalacak olması. Bu, kulüpler
aleyhine yaklaşık 100 milyon Euro KDV cezası demek.