AYM'den Selahattin Demirtaş'a büyük şok!

Abone ol

Anayasa Mahkemesi HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın hak ihlaline ilişkin bireysel başvurusunu reddetti.

AYM Demirtaş’ın, “tutukluluk nedeniyle milletvekilliği görevinin yerine getirilememesi nedenleriyle ifade özgürlüğü ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlal edildiği” iddialı bireysel başvurusunu görüştü ve ret kararı verdi.

Tutuklulukta 14’üncü ayına giren Demirtaş, AYM’ye, yakalama, gözaltı, tutuklama tedbirlerinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişiminin kısıtlanması, suçlamaların ifade özgürlüğü ile siyasi faaliyet kapsamındaki eylemlere ilişkin olması ve tutukluluk nedeniyle milletvekilliği görevini yerine getirememesi nedenleriyle hak ihlali konusunda bireysel başvuruda bulunmuştu.

AYM DEMİRTAŞ'I REDDETTİ: Bu başvuruyu 6 Aralık’ta inceleyen Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, dosyayı Genel Kurul’a sevk etti.Genel Kurul ise Demirtaş'ın başvurusunu reddetti.

YILDIRIM’DAN SONRA DEMİRTAŞ’A DA RET

AYM geçen ay ise tutuklu HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın benzer başvurusunu kabul edilemez bulmuştu. AYM Genel Kurulu, terör soruşturması çerçevesinde tutuklanan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın “tutuklamanın hukuki olmadığı, ifade özgürlüğü, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlali olduğu” iddiasıyla yaptığı bireysel başvurusunu geçen ay reddetti. AYM’nin bu ilk ret kararının pilot karar olduğu ve diğer tutuklu HDP’li vekillerin bireysel başvuruları açısından örnek oluşturduğu belirtilmişti.

Günün Önemli Haberleri