Ardıç anlattı Yunan nine ağladı!

Abone ol

Sabah yazarı Engin Ardıç'ın dün yaptığı bir sunum kilometrelerce öte yaşayan Yunan nineyi duygulandırdı...

İstiklal Caddesi üzerindeki Şişmanoğlu Konağında bulunan Yunan Konsolosluğu konukları dün, Rembetiko dolu bir gece yaşadılar.

HÜRHABER'in haberine göre Sabah yazarı Engin Ardıç, Yunanistan Konsolosluğu"nun İstiklal Caddesi"nde bulunan Şişmanoğlu binasında düzenlenen "Çarşamba Toplantıları" çerçevesinde “Rembetiko Müziğinin kökleri ve dönemleri” başlıklı bir sunumu ile başlayan gece Café Aman'ın İzmir ve İstanbul kökenli Rembetikoları ile sürdü.

ARDIÇ BİLMEYENLERE REMBETİKOYU ANLATTI

Ardıç, Rembetiko'nun ortaya çıkışı ve gelişimini tarihi süreci içinde ele aldığı konuşmasında bu müziği yaratan ve Mangas ismiyle anılan Anadolu mübadili Rum kabadayılarının yaşamlarından örnekler verdi.

Rembetiko şarkıların sözlerinden yola çıkarak dönemi ve Anadolu'dan kopup gelen mübadillerin insanların çektiği acıları gözler önüne serdiği konuşmada Rembetiko'nun dönüşmünü de anlattı.

Rembetikoyu İstanbul, İzmir ve Pire şeklinde üç farklı yerde gelişen bir müzik tarzı olarak ele alan Ardıç, 1920'lerde başlayan müziğin 1950'den sonra bittiğini söyledi ve rembetiko'nun doğduğu zamanki halinin bugün Türk sanat müziği de dediğimiz Osmanlı müziğinin Rumca seslendirilen bir benzeri olduğunu söyledi.

GECENİN SÜRPRİZİ KONSOLOSTAN GELDİ

Ardıç'ın konuşması Şişmanoğlu Konağı'nı dolduran yaklaşık 150 kişilik grup tarafından ilgiyle takip edilirken, gecenin sürprizi Yunanistan'ın İstanbul konsolosu Vasilis Bornova'dan geldi.

Konsolos, sunumundan sonra Ardıç'a teşekkür etmek için çıktığı kürsüde duygulu bir açıklama yaptı. 1922'de İzmir'de doğan ve mübadele ile doğduğu toprakları terketmek zorunda kalan küçük bir kız çocuğunun telefon ile Ardıç'ın sunumunu dinlediğini ve çok duydulandığını anlattı. Konsolos şimdi 87 yaşında olan ve Yunanistan'dan telefon ile konuşmayı dinleyen bu kadının kendi annesi olduğunu, doğduğu toprakları terketmek zorunda kalan annesi adına Ardıç'a teşekkür etmek istediğini söyledi.

CAFE AMAN'IN MÜZİKLERİ RENK KATTI

Ardıç'ın sunumundan sonra Stelyo Berberis ve Café Aman isimli topluluk tarafından seslendirilen İstanbul ve İzmir Rembetikoları konuklara keyifli bir eğlence ortamı sundu.

Rembetikolar ile coşan seyircilerin de dansları ile katıldığı gece Konsoloslukta gerçekleşecek başka etkinliklerde bir arada olma dileği ile sona erdi.

//
Günün Önemli Haberleri