Araplar seçimi nasıl gördü?

Abone ol

Türkiye'deki AK Parti'nin seçim zaferi Ortadoğu'da da geniş yankı buldu.

Arap ve İran basını sonucu ''İslamcı'' olarak nitelediği AK Parti'nin zaferi olarak tanımlarken, gazeteler AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ''laikliğe saygı'' sözünü ön plana çıkardı.

İsrail basını ise "Türkiye'de reformların devam edeceği yorumuna yer verdi. Kuzey Iraklı Kürt medya kuruluşları ise DTP'nin grup kuracağına dikkat çekti.

Ortadoğu ülkeleri Türkiye'deki seçimi yakından izledi.

Arap dünyasının en önemli haber kaynağı El Cezire televizyonu Ankara ve Diyarbakır'dan yaptığı canlı yayınlarla an be an sonuçları izleyicilerine aktardı.

El Cezire, "AKP Türkiye seçimlerini ezici biçimde kazanıyor ve laikliğe bağlılık sözü veriyor" dedi.

Londra merkezli Şark Al Awsat gazetesi seçim haberini türbanlı iki kızın fotoğrafıyla birlikte manşete taşıdı. Gazete, "İslami adalet laiklerin Cumhuriyeti'ni sildi süpürdü" şeklinde manşet attı.

Al Kuds Al Arabi ise haberi "İslamcılar tek başına hükümet kurabilecekleri kesin bir zafer kazandı. Şimdi de cumhurbaşkanlığı savaşına hazırlanıyorlar" şeklinde duyurdu.

"Laikliğe saygı sözü" ön planda

Al Hayat gazetesi "Türkiye: AKP, parlamento seçimlerindeki ezici zaferiyle tek başına iktidar olmayı garantiledi" dedi.

Al Arabiya televizyonu da "Erdoğan'dan laikliğe saygı sözü"nü ön plana çıkardı.

İran basınının da Türkiye'deki seçimlere ilgisi büyüktü. İran resmi devlet televizyonu haberi, "Erdoğan, partisinin parlamento seçimlerindeki zaferini kutladı, laikliğe saygı sözü verdi" diye duyurdu.

Muhafazakar Keyhan gazetesi "İslamcıların Türkiye'deki seçimlerde kesin zaferi" manşetini attı.

İsrail'de sağ eğilimli The Jerusalem Post gazetesi, "İslamcı parti Türkiye seçimlerini kazandı" derken, sol eğilimli Haaretz gazetesi seçim haberine "Yeniden seçilen Başbakan AB'ye katılma çabalarının süreceğini söyledi" başlığıyla yer verdi.

Kuzey Iraklı haber kuruluşları seçim haberini DTP'nin seçimlerle ilgili açıklamasına yer vererek gündeme taşıdı. KDP lideri Mesud Barzani'ye bağlı Peyamner haberi "AKP birinci, DTP grup kurabilir" başlığıyla okurlarına duyurdu.

Günün Önemli Haberleri