Ankara'da emekli zirvesi!

Abone ol

Emeklilerin yaşam standardının yükseltilmesi için devlet, sivil toplum ve akademisyenler bir araya geldi.

Emekli nüfusun yaklaşık 35 milyonu yani yüzde 32'si 1.000 TL'nin altında aylık alıyor. SGK emeklilerinin ortalama aylığı 810 TL. Bağ-Kur'dan emekli olanların aylık geliri ise 560 lira ile 630 lira arasında değişiyor. Emekliler içinde en fazla aylık geliri olanlar ise memur emeklileri. Onlar ise 1350 lirayla koca bir ayı geçirmek zorunda kalıyor.

15 MİLYON KİŞİ 60'INDAN SONRA DA ÇALIŞIYOR

BU vahim tablo da 'ikinci bahar' hayaliyle emekli olanları yeniden çalışmaya zorluyor. Resmi rakamlara göre Türkiye'de emeklilerin yüzde 38'i emekli olduktan sonra da çalışmaya devam ediyor. 'Yaşlanmak yok, çalışmaya devam' diyen rakamlara göre; - emeklilik sonrası çalışmaya devam edenlerin yüzde 5.2'si 60 yaş ve üstü bireylerden oluşuyor. 60 yaş üzerinde istihdam edilen 1 milyon 450 bin kişi var.

EMEKLİLERLE İLGİLİ YENİ STRATEJİLER

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) tarafından dün Ankara'da organize edilen 'Emekliler Gelecek Stratejisi Konferansı'nda, emeklilikle ilgili yeni stratejiler tartışıldı. Maliye, Kalkınma, Kültür ve Turizm, Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarının temsilcileri ile akademisyenler ve çok sayıda STK temsilcisinin bir araya geldiği konferansta 'emekli nasıl kurtulur?' sorusuna yanıt arandı. Toplantıda konuşan SGK Yönetim kurulu Üyesi ve Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün iç açıtan acı tabloyu şu şekilde özetledi: 'Çalışma hayatının sonunda insanlar mutlu bir yaşam sürmek ister. Fakat emekliler bize çok acı hatıralarını anlatıyor. Yurt gezilerinde bize rastlayıp 'Maaşımızı aldık, kira ve faturaları ödedik, kalan parayla bir hafta geçinemeyoruz' diyenler var. Bir vatandaşımız, 'Şu anda evime ekmek götürecek param yok. Kendimi Zonguldak'taki Balkayası'ndan mı atayım yoksa evimin bahçesindeki ağaca mı asayım' diyen var.

Günün Önemli Haberleri