Amerika’da Türkiye'ye yeni komplo iki şirket ve bir isim

Abone ol

Habertürk Wasington muhabiri Serdar Turgut, ABD'nin İran’ın uçak şirketi Mahan Air üzerinden Türkiye’ye yeni bir yasal oyun oynamaya hazırlandığını yazdı. Türkiye o dosyada İran’ın bölgedeki yayılmacı faaliyetlerine destek veren ülke olmakla suçlanacak.

Amerikan Hazine ve Ticaret bakanlıkları ile CIA ve FBI, Mahan Air’in, İran Devrim Muhafızları tarafından hem Suriye’deki Kasım Süleymani’nin komutanı olduğu Kudüs Birliği’ne hem de Hizbullah’a silah ve teçhizat dağıtımı yapmak için kullanılan uçak şirketi olduğunu belirtiyor.

YEDEK PARÇALAR TÜRK ŞİRKETLERDEN İDDİASI: Wall Street Journal Gazetesi’nin birinci sayfasında çıkan bir haberde, Amerikan yönetimi tarafından yaptırımlar kapsamına alınmış bu şirketin, uçakları için yedek parça ve diğer aletleri Türk şirketleri aracılığıyla edindiği ileri sürülüyor.

Habertürk'ün Wasington temsilcisi Serdar Turgut, bugünkü köşesinde konuya ilişkin ayrıntılar aktardı. Bu bağlamda yasal adımlar atılması hazırlığı yapıldığının söylendiğini yazan Turgut, ABD kaynaklarından  edindiği bilgileri paylaştı.

YAPTIRIM OLASILIĞI: (...)Konuyu sorduğum Amerikan kaynakları, bu gelişmenin olabileceğinin Amerikalı yetkililer tarafından Türk yetkililere söylenmiş olduğunu iddia ettiler. Dört ayrı konuda yaptırım olasılığı bulunduğunu, bunlardan birinin de Mahan Air şirketiyle ilgili olduğunu söyledikleri öne sürülüyor.

Yönetim içinde bu konuda çalışmanın, Ticaret Bakanlığı’nın “Bureau of Industry and Security” (BIS) adlı ulusal güvenliği ilgilendirebilecek yüksek teknolojili ihracatı kontrol eden birim tarafından yapıldığı belirtiliyor.

İKİ ŞİRKET VE BİR KİŞİNİN İSMİ VERİLİYOR: Haberde bu yedek parça ve aletleri global piyasalardan edinip İran’a veren iki şirket ile bir kişinin ismi veriliyor. Eğer Amerika bu konuda beklendiği gibi bazı yasal adımlar atarsa bunu hayli siyasallaştırarak yapacak.

İRAN'A DESTEK SUÇLAMASI: Yönetim kayıtlarına göre Mahan Air, İran’ın Suriye’deki milis kuvvetlerine silah ve yardım taşıyan, ayrıca Hizbullah’a teçhizat gönderilen şirket olarak tanımlandığından eğer yasal bir süreç başlatılırsa Türkiye o dosyada İran’ın bölgedeki yayılmacı faaliyetlerine destek veren ülke olmakla da suçlanmaya çalışılacak.

Buradaki kaynaklar, ABD’nin, son ulusal güvenlik stratejisine göre düşman ilan ettiği İran’la böyle bir işbirliğine girdiğini iddia edeceği Türkiye’ye karşı tavrını da değerlendireceğini söylediler."

Günün Önemli Haberleri