Almanya AstraZeneca Covid-19 aşısını durdurdu! İşte aşıyı askıya alan ülkeler

Abone ol

ALMANYA Sağlık Bakanlığı, Oxford Üniversitesinin ilaç firması AstraZeneca ile geliştirdiği aşıyı askıya aldı. AstraZeneca aşısını kullanmaktan vazgeçen ülkelerin sayısı 11'e çıktı. Aşıyla ilgili büyük sıkıntı var.

Almanya Sağlık Bakanlığı, Oxford Üniversitesinin ilaç firması AstraZeneca ile geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının kullanımının askıya alındığını açıkladı. Kararın Alman araştırma kurumu Paul Ehrlich Enstitüsünün tavsiyesi üzerine verildiği ifade edildi. 

Açıklamada; aşının kanda pıhtılaşma riski bulunduğu gerekçesiyle geçici olarak yapılmayacağını ve Avrupa İlaç Ajansının (EMA) yeni bulguların aşının onaylanmasını etkileyip etkilemeyeceğine ve nasıl etkileyeceğine karar vereceği vurgulandı.

Birçok Avrupa ülkesi, AstraZeneca'nın kullanımını askıya alma kararı almıştı.

Aşılamayı durduran ülkeler

İtalya: İtalyan İlaç Ajansından (AIFA) yapılan yazılı açıklamada; "AIFA, AstraZeneca Kovid-19 aşısının ülke genelinde kullanımını, tedbir maksatlı, EMA'nın (Avrupa İlaç Ajansı) konuya ilişkin kararını beklemek üzere geçici olarak durdurdu. Bu karar; diğer Avrupa ülkelerindekilere benzer tedbirler doğrultusunda alınmıştır" ifadeleri kullanıldı. Bu arada; AstraZeneca aşısı yapılan bir profesörün daha sonra hayatını kaybetmesi sebebiyle Biella Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı.

Fransa: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa İlaç Ajansının (EMA) AstraZeneca firmasının geliştirdiği Kovid-19 aşısıyla ilgili görüşünü açıklayacağını kaydederek bu aşının kullanımını askıya aldıklarını duyurdu.

11 ülke kullanımı askıya aldı

Hollanda, İrlanda, Norveç, Danimarka, İzlanda, Romanya, İtalya ve Bulgaristan da bu aşının kullanımını geçici olarak durdurmuştu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bazı ülkelerin, Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldığının farkında olduklarını, bu aşıya ilişkin incelemelerinin sürdüğünü kaydetmişti. DSÖ Sözcüsü Margaret Harris de "AstraZeneca, kullanılan diğer aşılar gibi mükemmel bir aşıdır. Kullanılmaması için hiçbir neden yok. Ölümlerle ilgili verileri inceledik. Bugüne kadar aşılamadan kaynaklandığı kanıtlanmış bir ölüm olmadı" ifadesini kullanmıştı.

AstraZeneca: "Pıhtı riski yok"

AstraZeneca tarafından yapılan açıklamada ise koronavirüs aşısı kaynaklı kan pıhtılaşma riskine dair kanıt olmadığını belirtildi. Açıklamada, "10 milyondan fazla kayıttan oluşan güvenlik verilerimizin analizi, AstraZeneca Kovid-19 aşısı ile herhangi bir belirli yaş grubunda, cinsiyette, toplulukta veya belirli bir ülkede pulmoner emboli veya derin damar trombozu riskinde artış olduğuna dair hiçbir kanıt göstermemiştir" ifadeleri yer alırken; "Bu tür olayların gözlemlenen sayısı, genel popülasyona oranla aşılananlarda beklenenden önemli ölçüde daha düşüktür" denildi.

Günün Önemli Haberleri