4 yıllık heykel nasıl 3 bin 200 yıllık oldu?

Abone ol

Van'da 2006 yılında heykeltıraş Malik Bulut tarafından yaptırılan heykelin, 3 bin 200 yıl öncesine tarihlendirilip sergilendiği ortaya çıktı.

Van'da 2006 yılında heykeltıraş Malik Bulut tarafından yaptırılan ve üzerinde sanatçının imzası ile yapım tarih bulunan heykelin, Müze Müdürlüğü tarafından 3 bin 200 yıl öncesine tarihlendirilip sergilendiği ortaya çıktı.

2006 yılında Van'ın Erciş ilçesinde düzenlenen 1. Uluslararası Sanat Sempozyumu kapsamında yapılan çalışmalar arasında yer alan ve iki tarafında insan başı figürü bulunan heykel, Muradiye'nin Ünseli beldesinde yaklaşık iki ay önce bir evin bahçesinde bulundu.

Heykeltıraş Malik Bulut'a ait çalışma, Van Müze Müdürlüğü'nde görevli arkeolog tarafından tarihi eser olarak değerlendirilip müzenin bahçesine konuldu. Üzerinde tarih ve Malik Bulut'un imzasının da bulunmasına rağmen heykelin tarihi eser olarak  değerlendirmesine ve rapor tutulmasına tepki gösteren YYÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sezer Cihaner Keser, yaptığı bir çalışma sonucu konuyu ortaya çıkardığını söyledi.

Keser, "Bu işi burada gördüğümde şok oldum. Çünkü bu işi ben Erciş'te arıyorum. Bu işin Erciş'te sahibi olması gerekir. Ayrıca Müze Müdürlüğü yetkilileri ile yaptığım görüşmede, bunun Erken Demir Çağı dönemine ait olduğunu söylediler. Tarihlendirilmiş ve tarihi eser olarak Ünseli'de bir evin bahçesinden  buraya getirilmiş. Burada belediyenin tavrını da bunu 3 bin 200 yıl öncesine tarihlendiren arkeologları da sorgulamak gerekir. Çalışmanın altında imza ve tarih var. Siz nasıl 3 bin 200 yıl öncesine tarihlendirip müzenin bahçesine koyarsınız?" şeklinde konuştu.

Tarihi eser olarak değerlendirilen raporda imzası bulunan Van Müze Müdiresi Fütuhat Özkaynak ise, "Onun gerçek olmadığı belli. Gittiğimizde yarı toprak altında ve üzeri karla kaplıydı. Riske de atmamak gerekiyordu. Arkeolog öyle deyince buraya getirildi. Bir arkeolog hala bunun eski eser olduğunu iddia ediyor. Arkeoloji böyle bir şey. O öyle diyor, bu böyle diyor.

İkinci raporda bunu düzelttik. Erciş Belediyesi ile yapılacak görüşmeden sonra onlara teslim edeceğiz" şeklinde konuştu.
Erciş Belediye Başkanı Fatih Çiftci ise sahile konulması gereken çalışmanın tarihi eser olarak değerlendirilip Van Müzesi bahçesinde sergilenmesi konusunda envanterleri inceledikten sonra bir açıklama yapacağını söyledi.

Günün Önemli Haberleri