30 Ekim 2012 Basın Özeti

Abone ol

İngiliz gazetelerinde ABD'nin doğu kıyılarını vuran Sandy kasırgası, AB ile Yahudi yerleşimciler arasındaki ticaret ilişkileri, uluslararası yatırımcılar için en tehlikeli coğrafyalar ve mamografinin gereklililiği konusundaki tartışmalar.

İngiltere gazetelerinin manşetinde ABD kıyılarına ulaşan Sandy fırtınasıyla ilgili haberler var.

Gazeteler, en az 50 milyon kişiyi etkilemesi beklenen fırtınanın Amerika'nın doğu kıyılarında hayatı felce uğrattığını aktarıyor.

Daily Telegraph gazetesi, fırtınanın 15 milyar dolarlık bir zarara yol açmasının beklendiğini, bu rakama, işgücü kayıplarının dahil olmadığını belirtiyor ve bu çeyrekte Amerikan'nın ekonomisinin yavaşlayabilececeğini vurguluyor.

'Batı'nın çifte standardı'

Guardian'da yer alan bir haberde Avrupa Birliği'nin Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini uluslararası hukuka aykırı bulmasına karşın burada yaşayan İsraillilerden daha fazla mal aldığı belirtiliyor.

Habere göre, Avrupa Birliği'nin, Batı Şeria'daki Filistin topraklarında üretim yapan İsraillilerden aldığı malların miktarı, Filistinlilerden alınandan tam 15 kat daha fazla.

İsrail'in Dünya Bankası'na sunduğu verilere göre, Avrupa Birliği'nin Yahudi yerleşimlerinden yaptığı ithalatın toplamı 300 milyon dolar.

Filistinlilerden alınan ürünlerin toplamı ise 20 milyon dolar. Ancak bir yardım örgütü, Batı Şeria'da 4 milyon Filistinli, yarım milyon da Yahudi yerleşimcinin yaşadığına dikkat çekerek 'Aslında 15 kat değil, 100 kat fazlalık var" diyor.

'Yunanistan, Suriye'den tehlikeli'

Daily Telegraph'ta yer alan bir haberde, yatırımcılar için Yunanistan'ın, iç savaşın pençesindeki Suriye'den daha tehlikeli bir ülke olduğu belirtiliyor.

BDO şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre dünyada yatırımcılar için en riskli ülke İran. İkinci sırada Irak var. Yunanistan üçüncü, Suriye dördüncü, Libya da beşinci sırada yer alıyor. Avrupa'nın dördüncü büyük ekonomisi olan İspanya yatırım için en riskli yedinci ülke olarak yer alıyor.

En riskli 20 ülke arasında Türkiye yer almıyor.

Ankete göre Türkiye'nin de aralarında bulunduğu CIVETS ülkeleri (Kolombiya, Endonezya, Vietnam, Mısır ve Güney Afrika), BRIC'e (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) alternatif olarak görülüyor.

Ancak ankete katılan şirketlerin üçte ikisinin gelecek yıl bu ülkelere yatırım planı yok. Bu şirketlerin yüzde 20'si gelecek yıl Güney Afrika'ya, yüzde 18'i de Türkiye ve Endonezya'ya yatırım yapacaklarını kaydediyor.

Mamografi tartışması

Guardian gazetesi, manşet haberinde, mamografinin hayat kurtarmasına rağmen, yol açtığı zararın düşünülenden daha fazla olduğunu yazıyor.

Gazetenin, İngiliz Ulusal Sağlık Kurumu için yapılan bir araştırmaya dayandırdığı habere göre İngiltere'de meme kanseri taraması, her yıl ortalama 1300 kadının hayatını kurtarıyor.

Ancak mamografi nedeniyle her yıl ortalama dört bin kadın gerekmediği halde meme amaliyatı oluyor, kemoterapi veya radyoterapi görüyor.

Uzmanlara göre bazı meme kanserleri o kadar küçük ve o kadar yavaş ilerliyor ki, sağlığa tehdit oluşturmuyor.

Independent gazetesi de aynı konuyla ilgili haberinde bu verilere rağmen araştırma sonunda, İngiliz Sağlık Bakanlığı yetkililerin 50-70 arasındaki kadınlarda mamografiyle taramaya tabi tutulmasına devam edilmesi kararı aldıklarını belirtiyor.

Günün Önemli Haberleri