BIST 9.101
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.325,05
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatları yorumlara göre hızla yükselecek!

Altın fiyatları hızlı yükselişini sürdürecek mi? Uzmanların altın yorumlarına göre altın fiyatlarında yeni rekorlar geliyor.

Abone ol

Altın fiyatlarındaki yükselişi değerlendiren Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, altında kısa sürede yeni rekorların görülebileceğini kaydetti.

Çekcen, “2015 yılının yatırım bazında en çok değer kaybedeni olarak izlenen sarı metal, 2016 yılına hızlı başladı. Yılbaşından bu yana yüzde 16 oranında yükselen altında bu hafta bir düzeltme olup olmayacağı merak ediliyordu. Finansal piyasalarda hangi ürün olursa olsun, sert bir ralli sonrası geri çekilmenin de aynı sertlikte olması beklenir. Fakat sarı metal ara ara gevşese de 1220 üzerinde kalmayı başardı. Yani bu geri çekilme altın için bir dinlenme hareketi olabilir” dedi.

Bir önceki hafta yaşanan küresel satış dalgasının aksine bu hafta borsalarda tepki alımlarının hakim olduğuna dikkati çeken Çekcen petrol fiyatlarında ise küresel arz fazlası endişesinin devam etmesi nedeniyle, altının güvenli varlık talebiyle beraber yükselmesine yol açabilecek bir diğer unsur olduğunu ifade etti. 

DÜNYANIN EN BÜYÜK ALTIN FONUNDAKİ ARTIŞA DİKKAT

Çekcen, dünyanın en büyük altın fonu olan SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları artışına dikkat çekerek bu durumun da fiyatların artacağı öngörüsünü desteklediğini kaydetti. Çekcen, "Global altın fiyatlarının seyri açısından bu büyük fonun varlıklarının miktarsal durumu çoğu zaman kritik bir gösterge niteliği taşıyor. SPDR Gold Trust'ın Ocak 2016 yılındaki altın varlıkları 650 tonun üzerinde açıklanmıştı. Geldiğimiz noktada ise fonun altın varlıklarının yaklaşık yüzde 17 oranında arttığını görüyoruz. Resmi internet sitesinde açıklanan rakama göre şu an (Şubat 2016) fon içinde bulunan altın varlıkları 760 tonu aşmış durumda” diye konuştu.

ALTIN FİYATLARI KRİTİK SEVİYELER NELER?

Destek Menkul Araştırma Müdür Yardımcısı Çekcen, ABD Merkez Bankası (FED)’nın gölgesinde düşüş trendini koruyan altının son 2 haftalık süreçte bu trendi yukarı yönlü kırdığını hatırlatarak,  “Teknik analizde uzun süre korunan bir trendin kırılması ‘’genelde’’ yeni bir ralliyi beraberinde getirir. Altının geride bıraktığımız haftalarda 1200 dolar kritik direncini yukarı yönlü kırdığını görüyoruz. Belki de daha önemlisi aylık kapanışını (Şubat) 1200-1205 bandı üzerinde kapatmaya hazırlanıyor. Aylık teknik barın güçlü duruşu önümüzdeki aylarda yeni yükselişlerin habercisi olabilir. 100 haftalık hareketli ortalama çizgisi ise 1260 seviyesinden geçiyor. Eğer altın bu ortalamayı da geçerse güçlü bir yükseliş görebiliriz. 1260 direncinin aşılması durumunda ilk durağımız 1305 seviyesi olabilir. Bu sebeple yukarıda dikkat çektiğimiz önemli Çin ve ABD verilerinin takip edilmesi gerekiyor. Beklenen senaryonun gerçekleşmesi durumunda altında yeni bir ralli görülebilir. Orta vadede 1200-1205 bandı aşağı yönlü geçilmediği sürece yeni bir alım dalgası söz konusu olabilir” diye konuştu.

GRAM ALTIN FİYATI 122.50 LİRAYA YÜKSELEBİLİR

Ons altın fiyatlarının yükselişine bağlı olarak Gram altın da güçlü duruşunu hafta boyunca korudu. Özellikle 115.00-113.00 aralığının altında çok fazla bir fiyatlama görmedik ve altın yukarı gitme isteğini sürdürdü. Yukarıda saydığımız senaryolara bağlı olarak ons altının 1305 seviyelerine ulaşması, yurtiçi piyasada gram altının rekor kırması anlamına geliyor. Hesaplamaya bakarsak, ons 1305 iken, Dolar/TL 2.92’de olursa gram altın fiyatı 122.50 seviyelerine ulaşır. Hatta dolar/TL ile birlikte Ons altının aynı anda yükselmesi durumunda bu rakamın daha üzerinde bir fiyat söz konusu olabilir. Orta vadede 110.00-112.00 aralığının altında bir fiyatlama görmediğimiz sürece, alıcılı seyrin devam etmesi beklenebilir. Gram altında 118.50 direncinin aşılması 120.00-122.00’leri gündeme getirebilir.