BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Almanya'ya vize kolaylığı

Almanya, vize almak isteyenlerin önlerindeki en büyük engeli kısmen kaldırdı.

Abone ol

Alman Federal İdare Mahkemesi, dil öğrenemeyenlerin veya Almanca öğrenmeleri için önlerinde büyük zorluklar olan kişilerin, dil sınavına girmeden de vize alabilmeleri yönünde karar verdi.

Bir Alman vatandaşı ile evli olanların Almanca öğrenebileceği bir ortam yoksa, Almanca öğrenmeleri zor şartlara bağlıysa veya genel olarak öğrenme imkanı yoksa, bu kişilere Almanya’ya dil sınavına girmeden gelebilmenin yolu açıldı.

Leipzig kentindeki mahkeme, 2004 yılında bir Alman ile evlenen Afganlı bir kadının davası hakkında karar verdi. Kadın, Afgan kökenli olup da Alman vatandaşlığına geçen kocasının yanına gelebilmek için 2008 yılında aile birleşimi vizesi için müracaat etmişti. Ancak Alman Büyükelçiliği kadının başvurusunu “eksik Almanca bilgisi nedeniyle” reddetti.

Mahkemenin 10 C 12.12 numaralı kararına göre, kadının sınava girmesi şart olmadığı karara bağlandı. Yüksek mahkemenin kararında “Bir Alman vatandaşından devlet genel olarak, evliliği için yurtdışında yaşamasını talep edemez. Bu nedenle bir Alman’ın eşinden dil öğrenebilmesi için sadece kabul edilebilir şartlar öne sürülebilir. Dili öğrenmek eşin geleceği ülkede mümkün değil veya başka nedenlerden ötürü başarısız olduysa, yurtdışında yaşayan eşin bir yıl sonra aile birleşimi vizesi almaya hakkı var” denildi. Ancak hakimler Almanya'ya geldikten sonra bu kişilerin oturma izni alabilmeleri için Almanca öğrenmelerini şart koştu.