BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Almanya'da koalisyonu sarsan soruşturma

Eski Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Sebastian Edathy hakkında başlatılan soruşturma koalisyonu salladı.

Abone ol

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile koalisyon ortakları bugün bir araya gelerek, eski Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Sebastian Edathy hakkında başlatılan soruşturma nedeniyle koalisyon hükümeti ortakları arasında oluşan güven bunalımını konuşacak.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile koalisyon ortakları SPD lideri Sigmar Gabriel ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) lideri Horst Seehofer'in gün içerisinde bir araya gelecek. Toplantıda, koalisyon ortakları eski SPD Milletvekili Edathy hakkındaki soruşturma konusunda ortaya çıkan güven bunalımını aşmaya çalışacak.

Kanada makamlarının yürüttüğü "çocuk pornografisi" soruşturması kapsamında, bu ülkedeki bir şirketten video ve fotoğraf sipariş ettiği belirlenen eski milletvekili Sebastian Edathy hakkında Hannover Başsavcılığı geçen yıl sonunda gizli bir ön soruşturma başlatmıştı.

Gizli yürütülen ön soruşturmaya rağmen, SPD liderlerinin soruşturma hakkında önceden bilgilerinin olması tartışma yaratmış, Alman medyasında Edathy’nin SPD yöneticileri tarafından önceden uyarılmış, bazı kanıtların imha edilmiş olabileceği iddiaları ortaya atılmıştı.

SPD Federal Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann’ın, soruşturma hakkında geçen yıl dönemin İçişleri Bakanı olan Hristiyan Sosyal Birlik (CSU)  Partili Hans-Peter Friedrich'ten bilgi aldıklarını açıklamasının ardından ise yeni hükümette Tarım Bakanı olarak görev yapan Friedrich’i kamuoyunda zor duruma düşürmüş, Friedrich istifa etmek zorunda kalmıştı.

Friedrich, İçişleri Bakanı olarak görev yaptığı dönemde, SPD ile devam eden koalisyon görüşmeleri nedeniyle bu bilgiyi SPD lideri Gabriel ile paylaşmanın önemli olduğu savunmasını yapmıştı. CSU milletvekilleri de olayda Friedrich’in haksızlığa uğradığını belirterek, SPD'deki sorumluların da hesap vermesi gerektiğini iddia ediyor.

SPD Grup Başkanı Oppermann da konuyla ilgili iddiaları doğrulatmak için Federal Suç Dairesi Başkanı Jörg Ziercke'yi telefonla aradığını söylemiş ancak bunun soruşturmayı etkileme amaçlı olmadığını savunmuştu. SPD yöneticileri, soruşturma hakkında Edathy’ye önceden bilgi verilmiş olduğu iddialarını yalanlıyor.