BIST 9.066
DOLAR 32,31
EURO 35,12
ALTIN 2.293,70
HABER /  DÜNYA

Almanya'da başörtüsü yasağı kalktı

Almanya'da öğretmenlerin derslerde başörtüsü takmasının önündeki yasal engel kalktı.

Abone ol

Almanya'da Federal Anayasa Mahkemesi'nin öğretmenlerin derslerde başörtüsü takmasına getirilen yasağın anayasaya aykırı olduğuna hükmetmesi ve kaldırması üzerine eyaletler başörtüsü yasağını kaldırmak için harekete geçti

Bu konuda ilk adım da Almanya'nın en küçük eyaleti olan Bremen'den geldi. Bremen Anayasa Mahkemesinin verdiği karar üzerine eyalette öğretmenlere uygulanan başörtüsü yasağını kaldırdı.

BAŞÖRTÜLÜ ÖĞRETMENLERİN ÖNÜ AÇILDI

Bremen Eyaleti Eğitim Senatörü Prof. Dr. Eva Quante-Brandt dün okullara gönderdiği genelgeyle Bremen Eyaletindeki tüm okullarda öğretmenlere uygulanan başörtüsü yasağının kaldırıldığını duyurdu. Konuyla ilgili bir açıklamaya yapan Bremen Eyaleti Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili ve Eğitim Sözcüsü Mustafa Güngör, “Başörtüsü nedeniyle mesleğini yapamayan öğretmenlerin önü açılmıştır. Bremen öncülük yaparak bu yasağı kaldırmıştır” dedi.

ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR

Almanya'da öğretmen açığı olduğunu, bu açığın bazı yasaklarla daha da büyüdüğünü anlatan Musfata Güngör şu açıklamayı yaptı: “2003 yılında alınan karar yanlıştı. 2015 yılında alınan karar bunun bir düzeltmesi. Bu bizi sevindirdi. Çünkü birçok bayan üniversiteyi okuduktan sonra öğretmenliğe atanamaması çok üzücü bir durumdu. Bremen bu konuda üzerine düşeni yaptı ve bir ilke imza attı. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Bremen Eğitim Senatörü Prof. Dr. Eva Quante-Brandt okullara gönderdiği genelgeyle okullarda başörtülü öğretmenlerin görev yapabileceğini bildirdi.
Öğretmenlik önemli bir görevdir. Öğretmenlikte önemli olan yapılan derstir. Yoksa birisinin başörtülü olup olmaması değildir. Ayrıca Almanya'da önemli bir öğretmen sıkıntısı var. Yeterince öğretmenimiz yok. Bizim aslında başörtüsü takmış veya takmamış lüksümüz yok. Gençlerimizin eğitime ve iyi öğretmene ihtiyacı var. Geçte olsa bence önemli bir karardır.”
Güngör diğer eyaletlerinde hemen harekete geçip okullardaki başörtüsü yasağını kaldırıp atama bekleyen başörtülü öğretmenlerin yolunu açmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

DİTİB: ÖNEMLİ VE ÖRNEK BİR GELİŞME

Diyanet işleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Aşağı Saksonya ve Bremen Eyalet Birliği, eyaletteki gelişmeyi sevinçle karşıladıklarını açıkladı. Bremen Eyaleti'nin almış olduğu kararın örnek ve önemli olduğunu açıklayan DİTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Eyalet Birliği Genel Sekreteri Emine Oğuz, “Bremen eğitim senatörlüğünün almış olduğu kararı sevinçle karşıladık. Eyalet hükümetiyle bu konuda görüşmelerimiz var. Bu bizim içinde sürpriz oldu. Çok hızlı bir karar alındı. Çok iyi oldu. İnşallah diğer eyaletlerimizde de aynı uygulamayı görürüz” dedi.