BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,86
ALTIN 2.426,85
HABER /  SEÇİM  /  YEREL SEÇİMLER 2019

Adil Gür anketini açıkladı 25-30 il el değiştirecek HDP 4 ili kaybedebilir

Seçimlere yönelik isabetli tahminleriyle bilinen Adil Gür, 31 Mart 2019 yerel seçimlerine ilişkin anketin verilerini ilk kez internethaber.com sitesinde açıkladı.

Abone ol

A&G Araştırma Şirketi'nin Genel Müdürü ünlü anketçi Adil Gür, 31 Mart 2019 yerel seçimlerine ilişkin bomba veriler paylaştı. 'İstanbul ve Ankara'yı kazanan seçimin kazananı olacaktır" diyen Adil Gür, 25-30 ilin el değiştireceğini söyledi. El değiştirecek illeri, HDP'nin kaybetme ihtimali olan yerleri, seçim başabaş geçtiği kentleri Adil Gür açıkladı. İşte seçimleri bilen adamın 31 Mart tahminleri:

Adil Gür'e göre bu seçimdeki temel davranışlarda ekonomi ve aday etkisi öne çıkıyor. AAK Parti - MHP ile ittifakından umduğu faydayı bulamayabiliceğini belirten Adil Gür, Dediğine göre de 31 Mart'ın ertesi günü konuşulacak olan da ittifaklar olacak. 

Yüzbinlerce anket yaptım ama kamuoyu ile hiç paylaşmadım. Bir karar aldım bu seçim döneminde hiçbir anket yayınlamayacağım dedim. Araştırmacıların ve araştırmaların itibarsızlaştırıldığı bir dönemde anket yayınlamak istemedim.

İSTANBUL : 

-Binali Yıldırım aday olduğunda açık ara farkla öndeydi. Çünkü CHP kamuoyu tarafından bilinmeyen bir isimle ortaya çıktı. Doğru tercih yapıldığı ortaya çıktı. Ekrem İmamoğlu toplumun her kesimine hitap eden bir aday olarak algılandı. 

-İlk baştaki hamlesi (milyon dolarlar yapılacak bir reklam) cumhurbaşkanından randevu isteyerek gerçekleştirdi. Ekrem İmamoğlu'nun avantajı sakin, sinirlerini aldırmış seçmen karşısına çıkmış olması ve bir de çok çalıştığını görünüyoruz. 

Türkiye'de insanlar kavga seyretmeyi sever ama kavga edenleri sevmez. Çünkü Türkiye'deki kavga cebindeki bir şeyi götürüyor. Bu seçim döneminde sakin adayların seçmen nezdinde kabul gördüğünü görüyoruz. Bu noktada Sayın Binali Yıldırım da çok sakin bir isim. İstanbul'da 2 sakin adayın mücadaleseni görüyoruz, tanık oluyoruz.

İstanbul'da 5306 hanede yüzyüze görüşme yöntemi ile bir kamuoyu araştırması yaptık. Gördük ki Sayın Binali Yıldırım bir adım önde görünse dahi, 24 hazirandaki seçmen tahminlerine baktığımızda AK Parti ve CHP'ye oy verenlerin bir bölümünün acaba bir sarıkart göstersem mi diye düşünen bir kitle var. CHP, CQHDP ve İYi partiye oy veren aday kararlı. Aama AK Partiye oy verenler içinde küçük bir bölümü acaba sandığa gitmesem diye düşünüyor. Şayet bunlar sandığa gitmezse İstanbul'da imamoğlunun kazanması benim için sürpriz olmaz.

-Anadolu'daki pek çok ilde sıfır küsürlu rakamlarla bir çok il el değiştirecek. 

İSTANBUL'un kaderini, esenyurt, küçükçekmece ve üsküdar gibi ilçeler belirleyecek. Bu ilçeleri alan İstanbul'u kazanır, bu kadar net söylüyorum. 

Sarıyer, kartal ve Avcılar el değiştirecek diye söyleniyor. Ben bunların söylentiden ibaret olduğunu düşünüyorum. Yaptığım araştırmalarda CHP'den AK Parti'ye geçecek ilçe görmüyorum. CHP seçmeni dünyadaki en stratejik seçmenlerden bir tanesidir. HDP seçmeni de böyledir. Şişli çok konuşuluyor, elimde veri yok. Sonucun ne olacağını pazar akşamı göreceğiz. 

HDP'nin İstanbul'daki oyları

İstanbul dünyanın en büyük Kürt şehri. Yüzde 22 ile yüzde 24 arasında kürt kökenli seçmenler var. Eskiden AK Partiye oy veren muhafazakar Kürt seçmenlerin bir bölümünde kırgınlık bir bölümüde bekle gör politikası var. İstanbul'da seçimin kaderini geçmişte AK Parti'ye oy veren muhafazakar kürt seçmenler belirleyecek. 

İstanbul'un kaderini kürtler ankaranın kaderini ülkücüler belirleyecek. 

ANKARA bu seçimin en çok konuşulan en çok tartışılan kenti. Adaylar belirlendiği andan itibaren Mansur Yavaş'ın hep önde olduğudur. Ankara'da HDP'nin çok etkisi İstanbul'un yüzde 2'si civarında. HDP'ye oy veren seçmenler kendi adayları dışında, yüzde 80'i - yüzde 90'ı millet ittifakının adayı kimse ona oy verecekler. Adayın şahsiyetine kimliğine değil bu oylar. Bu seçimlerde adaylar yerine aidiyet duygusu içinde oy veriyoruz. 

Ankara'da seçim takvimi boyuncu tüm araştırmalarda CHP adayı hep birinci olarak çıkıyor. Bir ara yüzde 1-2'lere kadar fark düştü. sonra malum tartışmalar senet iddiaları oldu, bu tip söylemler katkı sunmaktan daha çok cumhur ittifakının oyuna zarar verdi. Ankara'da pazar günü akşam kuvvetle muhtemeldir ki millet ittifakı adayı Mansur Yavaş kazanmaya çok yakın görünüyor. Ben puan farkını 5-6 civarında görüyorum. 

Ankara'da büyükşehiri millet ittifakı adayı kazansa da meclisi cumhur ittifakının kazanacağını öngörüyorum. Meclisin çalışmasında böyle bir sonuç çıkarsa demokrasinin kuralları içinde sorun olmaz. Bugün Eskişehir'de başarılı bir cumhuriyet partili başkan var. Büyükşehir meclisi o şehre hizmet etmek isteyenlerin biraraya geldiği bir karar organı. Verilen kararlar siyasi değil o şehre hizmet etmekle ilgili. 

Mehmet Özhaseki'nin Kayserili olması, Ankaralı olmaması az veya çok etkili olabilir. Temel algının 2014'te bu adam mağdur oldu şeklinde bir motivasyon olduğunu zannediyorum. 

El değiştirecek iller : Türkiye'de 25-30 belediye el değiştirecek. Bunun çok iddialı bir kelime olduğunun farkındayım. Bu 25-30 belediyenin AK Parti'den iyi partiye gideceği anlamına gelmez. AK Parti ile MHP arasında kıyasıya olduğu Uşak'ta AK Parti kaybedecek, Kütahya, AK Parti kaybedecek MHP kazanacak, Bayburt'ta MHP kazanacak, Iğdır'da MHP ile HDP arasında yarış var. Iğdır HDP'den MHP'ye gidecek gibi görünüyor. Kars'ta da kıyasıya bir MHP-CHP arasında yarış var.

Ağrı, Bitlis, Şırnak HDP'den AK Partiye geçebilir. Buralarda hem aday önemli hem oralardaki kayyumların başarılı işleri. Kayyumlar heryerde başarılı işler yaptılar. Kayyum atanan illerde yaptığımız araştırmalarda 'çok iyi hizmet aldık' diyorlar. Ancak iş oy vermeye gelince idolojik nedenlerle oy veriyor. HDP seçmeninin neredeyse yüzde 99'u ideolojik nedenlerle oy veriyor. 

Giresun, Sinop, Zonguldak (CHP illeri) AK Parti ile CHP arasında kıyasıya yarış var. Bu üç ilde belediyelerin üçü, biri, ikisi CHP'den AK Parti'ye el değişterebilir. 

MHP'den ısparta ve bartın MHP'den AK Parti'ye geçecek iller. 

Kırşehir AK Parti - CHP yarışıyor el değiştirebilir. 

Türkiye geneli ittifaklar : Cumhur ittifakının bir miktar oy kaybedeceğini ama 89'daki gibi müthiş yüksek bir oy farkının olmadığını düşünüyorum. Bu seçimde yarım puan o kadar önemli ki bununla değişen iller var. Cumhur ittifakı düştü millet ittifakı 10 puan artacak diye kimse hayale kapılmasın. 

Sadadet urfa, adıyaman'da Ordu'da, DSP'nin Gaziantep'de hatırı sayılır bir oy aldığını göreceğiz. konya ereğli ilçesinde bağımsız bir adayın kazanma ihtimali var. mersin erdemli DP bir adayın seçimi kazanacağını düşünüyorum. Adayların da etkili olduğunu gösteriyor bunlar. Meclisleri kazanıyor, belediyeyi kazanamıyorsanız genel merkez koridorlarında bunların bunların kavgası olacak. 

BURSA : CHP adayı Mustafa Bozbey diye başarılı bir belediye başkanı var. Seçim döneminde yayınlanan anketlerde Bozbey'in kazanacağına dair anketler var. Benim bir kaç anket var.  göre Cumhur ittifakı adayının Bursa'yı kazanacağını görüyorum. bursa bir osmanlı kenti. AK Parti ve MHP'nin yüzde 65 tabanının olduğu bir il Bursa... Ben bursada ak partinin seçimi kazanacağını, herşeye rağmen bozbeyin partisinden yüksek oy alacağını düşünüyorum. 

Adana - Mersin : Cumhur ittifakı ile Millet ittifakı arasında yarış var. Her iki şehirde de seçimin kaderinde HDP seçmeni var. HDP etkisi ile Adana'da Cumhuriyet partisi adayı Zeydan Karalar kazanacağını görüyorum Mersin'de de Vahap Seçer, seçimi kazanmaya yakın olduğunu görüyorum. 

Balıkesir : AK Parti ile İyİ parti adayları arasında yarış var. İYİ Parti eski Belediye Başkanı İsmail Ok'un bir kaç puan önde olduğunu görüyorum. 

Denizli : Ak Parti ile İYİ parti arasında yarış var. AK Parti'nin bir iki puan önde olduğunu görüyorum

Manisa : Cumhur ittifakında MHP'ye bırakılan birşehir. MHP'nin adayı, AK Parti ile MHP'nin güçlü seçmeni var. Sıkıntı yaşamadan MHP adayı kazanır. 

ANtalya'da CHP'nin 10 puan önde olduğuna dair anketler yayınlanıyor. 24 Hazirana göre hesabını yapanlar yanlış yapar. Aday etkisi var. Ben Menderes Türel'in CHP, İYİ Parti ve HDP tabanından bile oy alabildiğini görünüyorum. Antalya'da kıyasıya bir yarış olduğunu düşünüyorum. Antalya'da kazanan burun farkıyla kazanacaktır. 

İZMİR : AK Parti'nin İzmir'de 7 ilçesi var. İttifaklardan dolayı yeni ilçe kazanmak bir yana 4-5 ilçeyi de kaybedeceğini öngürüyorum. İzmir'de Sayın Zeybekçi'nin Binali Yıldırım'dan daha çok oy alacağını yanındakilerin dillendirdiğini biliyorum. 36.7 oy almıştır, cumhur ittifakının binali bey kadar oy alacağı kanaatinde değilim.