BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,64
ALTIN 2.392,44
HABER /  DÜNYA

ABD'nin tartışma yaratacak araştırması

Türkiye'de dinin siyasete etkisi olduğuna inananlar artarken, araştırmaya katılanların yüzde 11'i kökten dinci olduğunu söyledi

Abone ol

ABD merkezli Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan “İslam ve Demokrasi” konulu araştırmada Türkiye’de halkın yüzde 11’i kendisini aşırı dinci olarak tanımlıyor. 7 Müslüman ülkede yapılan araştırmaya göre, “dinin siyaset üzerinde etkisi olduğunu” düşünen Türk vatandaşlarının oranı da artıyor.

Pew’in son araştırmasına göre, dinin siyasete etkisi olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 69. Bu oran 2002’de yapılan araştırmada yüzde 45, 2005’te ise yüzde 62’ydi.

DİNİN ETKİSİ ARTIYOR

Dinin siyaset üzerindeki etkisinin “olmadığını” düşünenlerin oranı ise 2002’de yüzde 44’ken, 2005’te yüzde 30’a geriledi. Son araştırmada bu oran yüzde 19 oldu.

Türk halkının yüzde 38’i dinin siyasete pozitif etkisi olduğu düşüncesinde, İslam’ın siyaseti olumsuz etkilediği görüşündekilerin oranı ise yüzde 31.

Türk halkının yüzde 74’ü kendisini modern Müslüman olarak görüyor. Aşırı dinci ve modern Müslümanların arasında bir kavga olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 52.

Türkiye’de kendisini köktendinci olarak görenlerin oranı ise yüzde 11’i buluyor. Araştırmanın yapıldığı ülkeler arasında kendisini köktendinci olarak tanımlayanların en yüksek olduğu ülke yüzde 59’la Mısır.

DEMOKRASİ VAZGEÇİLMEZ

Halkın sadece yüzde 20’si köktendinci akımların kesin bir tehlike ve tehdit oluşturduğunu düşünüyor. Halkın yüzde 23’üne göre aşırı dinci tehdit yok, ancak bu konuda endişeleri var. Halkın yüzde 43’ü ise köktendinciliğin Türkiye’de önemli veya endişe yaratacak bir tehdit olduğu görüşünde.
Türkler aşırı dinciliği diğer Müslüman ülkeler için bir tehdit olarak görmüyor. Kökten dinciliğin dünyada bir tehdit oluşturduğunu düşünen Türklerin oranı ise sadece yüzde 19’la sınırlı kalıyor.

Araştırmada, demokrasiyi en fazla isteyen Müslüman ülke yüzde 81’lik oranla Lübnan. Türklerin yüzde 76’sı ise en iyi yönetim biçimi olarak demokrasiyi görüyor. Türk halkının yüzde 74’ü kendisini modern Müslüman olarak tanımlıyor.