BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.435,85
HABER /  DÜNYA

ABD'nin kararı sonrası Kral Selman konuştu

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dün yaptığı görüşmenin ardından 'kararlıyız' mesajı verdi.

Abone ol

Türkiye'nin ardından Suudi Arabistan'ın da Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alma kararı, ABD'de tam bir şok etkisi yarattı. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el Suud'un Moskova ziyaretinde duyurulan uzlaşıya göre, iki ülke arasında S-400 hava savunma sistemleri, Kornet anti tank sistemleri, Kalaşnikov AK-103 ve TOS-1A roket fırlatıcısı satışı anlaşmasına varıldı.

Putin ile görüşmede Filistin halkının acılarına son verilmesi ve Filistin sorununun tamamen ve adil bir şekilde çözüme kavuşmasının sağlanması gerektiğini konuştuklarını belirten Suudi Kral, “Ayrıca Ortadoğu’da barış ve istikrarın sağlanması gerektiğini de konuştuk. Fakat bunun için İran’ın politikasına son vermesi, iyi komşuluk ilişkilerini sürdürmesi ve uluslararası yasalara uyması gerekli” diye konuştu.

RUSYA'YA İLK KEZ BİR SUUDİ KRALI ZİYARET GERÇEKLEŞTİRDİ

ABD yönetimimin söz konusu kararının Rusya'yı ziyaret eden ilk Suudi Kralı olan Selman'ın Putin ile görüşmesinin ardından iki ülkenin S-400 hava savunma sistemi alımı konusunda anlaştığının basına yansımasının ardından ABD'den çarpıcı bir açıklama gelmişti.

ABD SICAĞI SICAĞINA "TATBİKATLARI SONA ERDİRDİK" MESAJI VERMİŞTİ

ABD'nin üst düzey askeri yetkilisi Katar krizi sebebiyle Körfez ülkeleriyle ortak tatbikatları sona erdirmeye karar verdiklerini açıklamıştı.

Suudi Arabistan'ın, Rusya'ya S-400 için 1 milyar dolar ödeyeceğinin ilan edilmesi üzerine Pentagon'dan dün sabaha karşı yapılan açıklamada, "Bazı Amerikan müttefiklerinin Rusya'dan S-400 alma kararının kaygı yarattığı" vurgulandı. Bu sözlerle Türkiye'nin ardından Suudi Arabistan'ın alım kararına vurgu yapıldığı belirtiliyor. Reuters haber ajansına göre Rusya Suudi Arabistan'a bu silahların teknoloji transferini de yapacak. Böylelikle Suudi Arabistan bu silahları temel alarak kendi silahlarını geliştirebilecek. Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev ile bir araya gelen Kral Selman, Putin ile yaptığı görüşme hakkında, “İlişkilerimizin geliştirilmesi, daha geniş mecralara taşınması konusunda ilerlemeye kararlıyız” ifadelerini kullandı.