BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

İsrail, Mescid-i Aksa'yı Müslümanların ibadetine kapattı! Hastanelerin 3'te ikisi kapandı! Enkazların altı bebek cesedi dolu

7 Ekim’de Hamas'ın baskınıyla başlayan İsrail-Filistin savaşında 18 gününde de sürüyor... Ölü sayısı 5 bin 791'e yükseldi. Gazze'deki enkazların altında hala 830 çocuk var... İsrail polisinin Mescid-i Aksa'yı Müslümanların ibadetine kapattığı açıklandı. İsrail, İşte savaşın 18. gününde yaşananlar... Canlı olarak takip edin...

Abone ol

İsrail-Filistin savaşında 18. gün... İsrail saldırılarında binlerce Filistinli hayatını kaybederken, saldırılarını kesmeyen İsrail ordusu bir yandan da kara harekâtı için hazırlıklarını sürdürüyor. Gazze'deki hastanelerin 48 saatten az zamanı kaldı. Gazze'de 830 çocuk halen enkazların altında. 

17 günde 5 bin 87 sivil katledildi

En kanlı gün 17. gün oldu. Bir gün içinde en az 436 Filistinli hayatını kaybetti. Filistin Sağlık Bakanlığı 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze’ye saldırıları sonucunda 2 bin 55’i çocuk 5 bin 87 kişinin hayatını kaybettiğini, 4926’sı çocuk 15273 kişinin de yaralandığını açıkladı.

830 çocuk enkazların altında!

İsrail’in yoğun bombardımanı Gazze'yi adeta harabeye çevirdi. 185 bin yapı hasar görürken, en az 20 bin bina tamamen yıkıldı. Bombardımanda yıkılan binaların altında hâlâ 830’u çocuk en az 1500 kişi olduğu bildirildi. İşte İsrail Gazze savaşının 18. gününde yaşananlar...

İsrail, Mescid-i Aksa'yı Müslümanların ibadetine kapattı

Al Jazeera televizyonu, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'yı Müslümanların ibadetine kapattığını duyurdu. İslami Vakıflar Dairesi'ne göre, İsrail polisi aylar sonra ilk kez Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'yı kapattı ve Müslüman ibadetçilerin yerleşkeye girmesini engelledi.  Filistinli Wafa haber ajansının bildirdiğine göre, İsrail polisi sabah saatlerinde Yahudi ibadetçilerin yerleşkeye girmesine izin verdi ve kutsal mekanda sadece Müslümanların ibadet edebileceğini belirten kuralı ihlal ederek ayin yapmalarına izin verdi.

DSÖ: Sağlık tesislerinin üçte ikisinin faaliyetlerini durdurdu

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'deki sağlık tesislerinin neredeyse üçte ikisinin, İsrail'in hava saldırılarındaki büyük ve ölümcül artış nedeniyle faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Gazze genelinde 35 hastaneden 12'si de dahil olmak üzere 72 sağlık tesisinden 46'sının faaliyetlerinin durduğu belirtildi.

İsrail Ordu Sözcüsü: Haftalar sürecek bir çatışma olacak

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, ordunun savaşın bir sonraki aşaması için "hazır ve kararlı" olduğunu ve siyasi talimat beklediğini açıkladı. Hagari, İsrail'in ABD'nin Orta Doğu'daki deneyimlerinden ders aldığını vurguladı. Ancak Hagari, "Bizim savaşımız sınırlarımızda, İsrail'den binlerce mil ötede değil" dedi ve haftalar sürecek bir çatışma beklediğini sözlerine ekledi.

İsrail Genelkurmay Başkanı: Hava saldırıları azalmayacak

 İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldılarını azaltmayacağını söyledi.  Halevi yaptığı açıklamada "Hamas'ı tamamen tasfiye etmek istiyoruz" derken "Güneydeki kara operasyonları için iyi hazırlandık" ifadelerini kullandı. 

Gazze'de tablo ağırlaşıyor: Ölü sayısı 5 bin 791 oldu

 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 5 bin 791'e ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, sadece son 24 saat içinde 704 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

İsrail'de okulların yeniden açılması Aralık ayına ertelendi

İsrail medyasının Üniversite Başkanları Komitesi'ne dayandırdığı habere göre, İsrail'de akademik eğitim yılının başlaması Aralık ayına ertelendi. Kararın Gazze'de devam eden savaş ve yedek askerler arasında çok sayıda öğrencinin bulunması nedeniyle alındığı bildirildi.

İsrail Ordu Sözcüsü: Savaşın bir sonraki aşaması için hazırız

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, ordunun savaşın bir sonraki aşaması için "hazır ve kararlı" olduğunu ve siyasi talimat beklediğini açıkladı. Reuters'in haberine göre Hagari, İsrail'in ABD'nin Orta Doğu'daki deneyimlerinden ders aldığını vurguladı. Ancak Hagari, "Bizim savaşımız sınırlarımızda, İsrail'den binlerce mil ötede değil" dedi ve haftalar sürecek bir çatışma beklediğini sözlerine ekledi.

Macron ve İsrail Cumhurbaşkanı Herzog Kudüs'te görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog Kudüs'te ortak bir basın brifingi düzenledi.  Macron mevkidaşına Fransa'nın İsrail ile "omuz omuza" durduğunu ve "terörizme karşı savaşta yalnız bırakılmayacağını" söyledi. "Sizinle terörist saldırılara maruz kalmış bir ülke adına konuşuyorum" diyen Macron, "Terörist gruplara karşı savaşmak bizim görevimizdir" dedi. Macron, "Bugün, yarın ve ertesi gün barış ve istikrar için burada olacağız" dedi. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise "Kuzey sınırımızda ya da başka biriyle çatışma arayışında olmadığımızı açıkça belirtmek isterim. Biz Hamas'ın altyapısını yok etmeye ve vatandaşlarımızı evlerine geri getirmeye odaklanmış durumdayız. Ancak Hizbullah bizi savaşa sürüklerse bunun bedelini Lübnan'ın ödeyeceği açık olmalıdır" dedi. 

Katar Emiri: Artık yeter! Sınırsız katliama yeşil ışık yakılmasın

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al-Thani, Körfez Arap ülkesinin danışma organı Şura Konseyi'nin açılışında yaptığı yıllık konuşmada, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların bölgeyi ve dünyayı tehdit eden tehlikeli bir tırmanma olduğunu söyledi. İsrail'e kayıtsız şartsız öldürme konusunda yeşil ışık yakılmaması gerektiğini söyledi. Katar Emiri, "Artık yeter! İsrail’in sınırsız bir şekilde (insan) öldürmesine yeşil ışık yakılmamalı" dedi. 

Frasa Cumhurbaşkanı Macron İsrail'e desteğe gitti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrailli ve Filistinli yetkililerle görüşmek üzere bölgeye gitti. Macron, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşeceği Ramallah'a gitmeden önce Başbakan Benjamin Netanyahu ve Başkan Isaac Herzog'un yanı sıra İsrail savaş kabinesi üyeleri ve muhalefet liderleriyle de görüşecek.

ABD, IŞİD ile savaşan komutanını görevlendirdi

İsrail'in kara harekatına ne zaman başlayacağı sorusu dünyanın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor. Dün Biden yönetiminin İsrail'e 'operasyonu geçici süreyle askıya al' çağrısı yaptığını yazan New York Times (NYT), yine dikkat çeken bir habere imza attı. NYT, "Pentagon, İsraillilere şehir savaşının zorlukları konusunda yardımcı olmak için subaylar gönderdi" dedi. Haberde "Pentagon, İsraillilere bir şehir savaşının zorlukları konusunda yardım etmek üzere diğer subaylarla birlikte üç yıldızlı Korgeneral James Glynn'i gönderdi" ifadesine yer verildi. Times of Israel ise ABD'li generalin DAEŞ'e karşı özel harekât kuvvetlerine liderlik ettiğini ve Irak'ın Felluce kentindeki en hararetli kentsel çatışmaların bazılarında görev yaptığını yazdı.

Kuzey Gazze'nin en büyük hastanesi karanlığa gömüldü

Gazze'nin kuzeyindeki en büyük hastane olan Endonezya Hastanesi'nde yakıtın bitmesi nedeniyle elektrik kesintisi yaşandı. 

Hastanelerde jeneratörlerin durmasına 48 saa kaldı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının Telegram hesabında, kısa açıklama yapan Bakanlık Sözcüsü Eşref el-Kudra, "Gazze'deki hastanelerde, tüm jeneratörlerin durması için önümüzde 48 saatten daha az bir süre kaldı" dedi. Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada, Gazze'ye yakıt girişi olmazsa büyük bir felaket yaşanacağını söyledi.

Hamas'ın serbest bıraktığı esirlerin eşleri halen Gazze'de 

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada; Hamas tarafından serbest bırakılan esirlerin kocaları olan 85 yaşındaki Amiram Cooper ve 83 yaşındaki Oded Lifshitz'in hala Gazze Şeridi'nde tutulduğunu belirtti. 

İsrail: Kara harekatı ertelenmeyecek 

İsrail Enerji Bakanı Katz, Almanya basınına verdiği demeçte, beklenen kara harekatının artık ertelenmeyeceğini söyledi. Katz, bir başka demecinde İsrailli esirleri geri almak için her yolu denediklerini ancak bunun kara harekatı için bir engel teşkil etmediğini açıklamıştı.