BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,09
ALTIN 2.472,01
HABER /  GÜNCEL

6 ülkeden 150 dansçı İstanbul’da

5. Uluslararası İstanbul Dans Festivali’nin açılışını, Fransa’dan gelen Compagnie Philippe Genty gerçekleştirdi. Topluluk gösteriyi bugün de tekrarlayacak.

Abone ol

Compagnie Philippe Genty, İstanbullu dansseverlere, Philippe Genty’nin yazıp yönettiği ‘Vanishing Point’ adlı gösteriyi sundu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi CRR Konser Salonu Uluslararası İstanbul Dans Festivali’nin 5. yıldönümünü eşsiz bir programla kutluyor. 28 Nisan - 4 Mayıs 2005 tarihleri arasında 6 ülkeden davet edilen 150 dansçı tam bir hafta İstanbulluları dansa doyuracak.

PARİS’TE BİR GECE

Festivalin üçüncü günü CRR Konser Salonu sahnesi Bulgaristan’dan Burgaz Opera ve Filarmoni Derneği Bale Topluluğu’nu ağırlayacak.

Topluluk, koreografisini Hikmet Mehmedov’un yaptığı ‘Une Nuit a Paris’ (Paris’te Bir Gece) adlı gösteriyi sunacak. ‘Paris’te Bir Gece’, Mahler ve Rahmaninof’un eserleriyle beraber Fransız şarkılarının yer aldığı modern bir bale gösterisi. Sevgi ve sanatın gücünü vurgulayan ‘Paris’te Bir Gece’, ikisi arasındaki koparılamayan bağı anlatmakta. Sevgi ve sanat olmadan dünyada yaşamanın mümkün olamayacağından bahsediyor.

THE STARS OF DANCE CHICAGO

5. Uluslararası İstanbul Dans Festivali çerçevesinde ABD’den gelen The Stars of Dance Chicago 1 Mayıs Pazar günü sahne alıyor.

Dance Chicago, Chicago’nun en büyük ve başarılı dans festivali olarak 2004’te 10. yıldönümünü kutladı. The Stars of Dance Chicago, Chicago’nun en parlak dansçı, koreograf ve dans ustasından oluşan; balenin cazla flört ettiği, modern dansın hip-hopla karıştığı ve tap dansın sahnede patlayarak danstaki çeşitliliğin parıltılı bir dans kalaydeskopuna dönüştüğü ve sahneye muhteşem bir biçimde yansıdığı baş döndürücü bir program sunan ve 11 kişiden oluşan uluslararası bir turne grubudur.

İDOB’DAN CARMİNA BURANA

5. Uluslararası İstanbul Dans Festivali’nde ülkemizi temsil eden tek topluluk T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Opera ve Balesi.

Ünlü Macar koreograf Youri Vamos tarafından sahneye konan Carmina Burana, bir kez daha İstanbullu dansseverlerle buluşacak.

Carl Orff’un eşsiz sahne kantatını bale yorumuyla sahneleyen Youri Vamos’un eser hakkında yazdıkları şöyle:

“Yaptığım sahneleme ve koreografi çalışmasının temel konusu, insanın doğa kanunlarına karşı gelen tutumu. Kendi içindeki uyuma karşı çıkan kişi mahvolabilir. Kadın ile erkek arasındaki sürekli mücadelede, bazen zor kullanarak, bazen yalanla, bazen başına buyruklukla el ele yürüyen bu erotizm avında bu kez galip gelen gerçek aşk oluyor. Bale diline aktardığım Carmina Burana, şarkıların içeriğinden bağımsız olarak, tamamen müzikten ilham alarak ortaya çıktı. Bazı dans sahneleriyle metin arasında benzerlikler bulunması tesadüften ibarettir ve bu durum Orlf’un müziğinin ne kadar usta işi ve telkin kabiliyeti yüksek bir müzik olduğunun göstergesidir.”

İSPANYA’DAN NAFAS DANCE COMPANY

İspanyol topluluk Nafas Dance Company, müziği Arvo Pärt ve Alberto Iglesias’a ait olan Nightsongs (Gece Şarkıları), Afrika kültürü ve müziğinden esinlenilmiş Caduta Libera ve Shakespeare’in Othello’sundan esinlenilmiş Tuhmi, An Irreversible Action (Geri Dönülemez Eylem) başlıklı koreografileri sahneleyecek.

Kurucusu ve sanat yönetmeni olduğu topluluğunun ismini, Farsça’da “nefes almak” anlamına gelen “Nafas” kelimesinden esinlenerek Nafas Dance Company koyan Patrick de Bana topluluğun misyon ve vizyonunu şu sözlerle ifade ediyor: “Modern, demokratik ve çoğulcu bir toplumda, yaşadığımız çokkültürlü dünyada her türlü sanatsal dışavuruma saygı gösterilmeli ve teşvik edilmelidir. Her türden sanatsal dışavurum, toplumun ilerlemesi için çok önemlidir. Sosyal ilerlemeden kaynaklanan ihtiyaçlara katkısıyla ve gelişimi için gerekli araçları sağlamasıyla, modern dans, çağdaşlık ve zamanımızın en özgün dışavurumu ile özdeştir. Biz aktif bir şekilde avant-garde kültüre yaratıcı ve yenilikçi bir şekilde katılmayı, klişelerden ve tekdüzecilikten kurtulmayı savunuyoruz. Yeni izleyici kitlelerinin yaratılmasına katkıda bulunmayı istiyoruz”.

RUS TOPLULUK FESTİVALİ KAPIYOR

5. Uluslararası İstanbul Dans Festivali’nin son gecesi Rusya’dan gelen kalabalık ve seçkin bir topluluğa ev sahipliği yapıyor.

1966’da Leonid Yakobson tarafından kurulan ve Genel Sanat Yönetmenliği’ni Yury Petukhov’un yaptığı St. Petersburg Devlet Akademik Bale Tiyatrosu, müziği Chopin’e ait olan 1 perdelik Chopinia, müziği Çaykovski’ye ait olan tek perdelik İtalyan Kapriçyosu ve Haçaturyan’ın Spartaküs balesinden sahneler sunacak.

FESTİVAL AKIŞI:
28 Nisan 2005 Perşembe, 20:00
Compagnie Philippe Genty/ Festival Açılışı

29 Nisan 2005 Cuma, 20:00
Compagnie Philippe Genty

30 Nisan 2005 Cumartesi, 20:00
Burgaz Opera ve Filarmoni Derneği Bale Topluluğu

01 Mayıs 2005 Pazar, 20:00
The Stars of Dance Chicago

02 Mayıs 2005 Pazartesi, 20.00
İstanbul Devlet Opera ve Balesi

03 Mayıs 2005 Salı, 20:00
Nafas Dance Company

04 Mayıs 2005 Çarşamba, 20:00
St. Petersburg Devlet Akademik Bale Tiyatrosu

Kaynak: