BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47

5 soruda Kobani

5 soruda Kobani

YPG ile IŞİD'in sokak savaşı yaptığı Kobani neden bu kadar önemli?

5 soruda Kobani

Kobani'de YPG güçleri ile IŞİD militanları gögüs göğüse çarpışıyor. Peki Kobani ne kadar öneme sahip. El Cezire Türk, çatışmanın merkezindeki kentle ilgili önemli bilgiler aktardı.

5 soruda Kobani

Kobani'nin IŞİD için önemi nedir?

IŞİD, Tel Abyad, (Şanlıurfa Akçakale karşısı) Carablus (Gaziantep’in Karkamış ilçesinin karşısı) ve Rakka’yı kontrol altında tutuyor. Bu üçgenin ortasındaysa Kobani var. IŞİD Kobani’yi de alırsa, bölgeler arasında kesintisiz bir irtibat kuracak. Bu bölgeden başka bölgelere doğru ilerlemesi de lojistik olarak kolaylaşacak.

5 soruda Kobani

Kobani'nin Suriye Kürtleri için önemi nedir?

PYD’nin Ocak ayında ilan ettiği üç kanton yönetimin coğrafi olarak ortasında duran alan Kobani. Kobani’nin yaklaşık 200 kilometre batısında Afrin, doğusundaysa Cezire kantonu var. Bu üç kanton arasında da Arap nüfus ağırlıklı bölgeler bulunuyor ve bu bölgeler IŞİD’in elinde. Kobani düşünce, diğer PYD kantonları da zayıflayacak. IŞİD de çok geniş bir alanda egemenlik kuracak.

5 soruda Kobani

Kobani'nin Türkiye için önemi nedir?

Kobani'nin karşısında Şanlıurfa'nın Suruç ilçesi var. İki yerleşim arasında da Mürşitpınar Sınır Kapısı bulunuyor. Kobani, IŞİD'in eline geçerse, Türkiye Suriye arasındaki bir sınır kapısı daha IŞİD'in denetimine geçecek. IŞİD şu anda Şanlıurfa Akçakale Tel Abyad Sınır Kapısı'nı, Gaziantep Karkamış kapısını ve Kilis Çobanbey El Rai kapısını elinde tutuyor. Türkiye insani yardımlar ve geçişler dışında bu kapıları kapalı tutuyor.