TÜİK Mayıs 2026 enflasyon rakamlarını bugün saat 10.00'da açıkladı. Mayıs ayı enflasyonu yüzde 1.71 oldu. Emekli ve memurun Temmuz zammını doğrudan etkileyen bu rakam ile 5 aylık zam oranı kesinleşti. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklisinin 5 aylık zammı yüzde 16.61, memur ve memur emeklisi zammı yüzde 12.41 oldu. Mayıs ayı enflasyonu Nisan ayı gibi beklentilerin üzerinde geldi. Piyasa anketinde enflasyon için 1.65 oranı verilmişti.
Abone olTÜİK'den beklenen son dakika haberi geldi. TÜİK mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre Enflasyon mayıs ayında aylık bazda yüzde 1.71 oldu. Yıllık bazda ise enflasyon 32.61 oldu. Mayıs ayı Enflasyonu beklentinin üstünde geldi. Ekonomistlerin beklentisi mayıs ayında TÜFE'nin yüzde 1,65 oranında artması, yıllık bazda ise yüzde 32,53 seviyesine çıkacağı yönündeydi. Tüketici Fiyat Endeksi, nisan ayında yüzde 4,18 artış göstermişti.
5 AYLIK EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI KESİNLEŞTİ
TÜİK verileri ile birlikte memur ve emeklinin 5 aylık zammı da kesinleşti.
-SGK ve Bağ-kur emeklisi 5 aylık kesinleşen zammı oranı yüzde 16.61 oldu.
-Memur ve memur emeklisi enflasyon farkı yüzde 12.41 oldu
Haziran ayı enflasyon verisiyle birlikte Temmuz ayındaki emekli zammı ile memurun alacağı enflasyon farkı ortaya çıkacak.
MAYIS ENFLASYONU ENFLASYON VERİLERİ
TÜFE'deki (2025=100) değişim 2026 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,71 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 16,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 32,61 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 32,24 artış olarak gerçekleşti.
En yüksek artış konutta
En yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubunun yıllık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 34,86 artış, ulaştırmada yüzde 34,29 artış ve konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda yüzde 45,59 artış olarak gerçekleşti. İlgili ana harcama gruplarının yıllık değişime olan katkıları ise gıda ve alkolsüz içeceklerde 8,60, ulaştırmada 5,63 ve konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda 6,07 yüzde puan oldu.

En yüksek ağırlığa sahip üç ana harcama grubunun aylık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,48 azalış, ulaştırmada yüzde 2,03 artış ve konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlarda yüzde 2,28 artış olarak gerçekleşti. İlgili ana grupların aylık değişime olan katkıları ise gıda ve alkolsüz içeceklerde -0,12, ulaştırmada 0,35 ve konutta 0,27 yüzde puan oldu.
Endekste kapsanan 174 alt sınıftan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 2018 5'li Düzey) 2026 yılı Mayıs ayı itibarıyla, 28 alt sınıfın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 9 alt sınıfın endeksinde değişim olmadı. 137 alt sınıfın endeksinde ise artış gerçekleşti.
Özel kapsamlı TÜFE yıllık yüzde 31,30
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2026 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2,87 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 14,93 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,30 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 31,74 artış olarak gerçekleşti.
ENAG ENFLASYON VERİSİ
TÜİK’e alternatif enflasyon hesaplamalarıyla takip edilen Enflasyon Araştırma Grubu, Mayıs 2026 dönemine ilişkin E-TÜFE verilerini açıkladı. ENAG’a göre tüketici fiyatları mayıs ayında yüzde 2,16 arttı. Son 12 aylık enflasyon ise yüzde 53,13 olarak hesaplandı.