BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.500,23

2012'nin dünyayı değiştirecek buluşları

2012'nin dünyayı değiştirecek buluşları

Geçen yıl çeşitli ülkelerin önemli laboratuvarlarında geliştirilen 10 buluş, bilim dünyasında yeni heyecanlar yarattı.

2012'nin dünyayı değiştirecek buluşları

CERN Merkezi'ndeki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın yapımındaki amaçların başında Higgs bozonunun varlığını araştırmak geliyor.

Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, Ankara ve Çukurova Üniversitesi mensuplarının da çalıştığı, Atlas ve CMS algılayıcılarında parçacığın izi 2011'de bulunmuştu. Parçacığın varlığından emin olmak için başka kanıtlar bulmak amacıyla çalışmalar devam etti. Bilim adamları, 4 Temmuz 2012'de parçacığı varlığını gösteren kanıtları bulduklarını açıkladı.

Bilim tarihinin en büyük bilimsel araştırması sayılan bu çalışma, evrenin nasıl oluştuğunu daha iyi anlaşılmasını sağlayacak.

2012'nin dünyayı değiştirecek buluşları

NASA'nın 2004'te Mars Gezegeni'ne indirdiği Opportunity adlı uzay aracı 8 yıldır Mars'ta dolaşıyor ve yüzeyden, 4 santimetre enindeki kazıyıcısıyla örnek topluyor. Mars yüzeyinde kimyasal ve fiziksel analizler yaparak, kilometrelerce yol kateden araç, Endeavour Krateri'ne ulaştı. Buradan aldığı toprak örneklerini analiz etti. Araç 2012'de yaptığı incelemede, içinde kil olan kayalar buldu. En önemli sonuç ise Mars'ta asitli olmayan su bulunduğunun anlaşılmasıydı.

Uzay aracının daha önceki analizlerinde, suyun etkisiyle oluştuğu belirlenen minerallerin, asitli su ile oluştuğu belirlenmişti.

Bu yıl kraterde bulunan kil minerallerinin ise asitli olmayan nötr suların etkisiyle oluşabileceği biliniyor. Cornell Üniversitesi'nden S. Squyres, bu keşfin Mars'taki suyun iyi kalitede olduğunu açıkladı. Bu keşif, ilerde Mars'ta yaşama şansını artırdı. Mars'a 6 Ağustos'ta inen Curiosity uzay aracının inişinden hemen sonra, 8 yıldır Mars'ta olan Opportunity'nin asitli olmayan su bulması da dikkati çekti.

2012'nin dünyayı değiştirecek buluşları

Sibirya'da Altay Dağları'ndaki bir mağarada, 50-60 bin yıl önce yok olmuş Denisovan insan türünün kalıntıları 2008'de bulunmuştu. Mağarada, 50 bin yıl önce ölmüş bir kızın serçe parmağının kemiği ve fosilleşmiş iki azı dişi vardı.

Kemikteki DNA bozulmadan kaldığı için 50 bin yaşındaki kemikten kızın genom haritası çıkartılabildi. Genom haritası, kızın koyu renk tenli olduğunu, saç ve gözlerinin de kahverengi olduğunu ortaya çıkardı.

Almanya-Leipzig'de ve Harvard Tıp Fakültesi'nde çalışan uzmanlar, kızın DNA'sı ile farklı bölgelerde yaşayan 11 insanın DNA'sını karşılaştırdı. Avustralya ve Yeni Gine'de yaşayan Aborjinler'in genlerinde yüzde 3-5 civarında Denisovan türünün geni bulundu. Modern insanın DNA'sında, az miktarda Neanderthal geni olduğu biliniyordu. Yeni buluş modern insanda, daha önce yok olmuş başka insan türlerinin de kalıntısı olabileceğini gösterdi. Bunu belirleyebilmek için, yok olan insan türlerinin kemiklerindeki DNA'ların bozulmamış olması gerekiyor.

2012'nin dünyayı değiştirecek buluşları

ABD'de Pittsburgh Üniversitesi'nde, boyundan aşağısı felç olan 52 yaşındaki kadının zihin gücüyle robot kolunu hareket ettirmesi sağlandı.

Önce hastanın kolunu oynatmak istediğinde beyinde oluşan elektriksel değişimler bilgisayara aktarıldı. Bilgisayar beyinden gelen sinyallere göre programlandı. Ardından hastanın istediği hareketi yapması için bilgisayarın, robot kola emir vermesi sağlandı. Bir sonraki hedef, hastanın zihin gücüyle bir bardağı kaldırıp su içmesini sağlamak olacak. Profesör A. Schwartz, hastanın beynine her birinde 96 küçük elektrot olan iki adet 4x4 milimetrelik parça bağlandığını açıkladı. Elektrotlar 1,5 milimetre uzunluğunda ve saç teli kadar ince metalden yapılmış.